Зима

Зима
Пролет

13 септември 2020 г.

Преображение българско

Само от този майстор на абсурда Уди Алън премиерът би почерпил смелост категорично да заяви, че обувките с високи токове правят човека да изглежда по-нисък... 

 

На Националния статистически институт (НСИ) май му липсва оптимизъм. 

Това показва последният отчет на института за състоянието на българската икономика, според който през второто тримесечие на годината се забелязва спад с около 10% в сравнение с първото. Нещо повече - според НСИ, това бил нaй-гoлeмия cпaд нa гoдишнa бaзa oт... 1997 г. насам.

Експертите обясняват срива с намаленото потребление и отслабването на икономическата активност. Песимистичният сценарий е сривът в икономиката да достигне 13%, а оптимистичният - да достигне 4 на сто.

Досега всеки от нас е произвел около 3044 лв. БВП. Ако песимистичната прогноза се реализира, до края на годината я произведем по още 2000 лева, я не. И тогава, както казал оптимистът, ще стигнем до просия. Въпросът е от кого ще просим?

Ако ме питате, тези от НСИ трябва един по един да минат през джипката на премиера. За да придобият повече увереност в светлото бъдеще. Както Борисов гордо заяви преди няколко дни, у нас няма нито един сектор да не работи и показателите ни са най-добрите в Европа.

Това очевидно означава, че спадът на икономиката с 10% не е страшен, и дори на фона на чуждия срив стоим по-добре.

Как се получава това, изглежда само премиерът знае. Подозирам, че в последните години той е зарязал Карл Май и "Винету" и май е задълбал в творчеството на Уди Алън. Само от този майстор на абсурда премиерът би почерпил смелост категорично да заяви, че обувките с високи токове правят човека да изглежда по-нисък.

Нищо чудно партийният актив на ГЕРБ също  да е минал спецкурс по литературно четене на Уди Алън. Дори онази проста... - за шефът на парламента Караянчева иде реч, вече се чувства в свои води насред необятния океан на абсурдизма. Според нея, Борисов е преобразил България, защото тук вече има пътища. И това било следствие на средства, събрани в хазната с добра данъчна политика!

Ето тук и Уди Алън ще преклони глава. Борисов е преобразил България с парите, които е събрал от нас, данъкоплатците, за което трябва да сме му благодарни до края на живота си. Като такива. Дори и ако цената, която трябва да платим, е намаление на потреблението ни. Струва си преображението българско, да се свети името Му...

В такава "материална ситуация в страната" - според Караянчева, нищо чудно, че сме на дъното на класацията на  World Happiness Report 2020: сред европейските народи, по-нещастни от нас са само албанците и украинците.

Както е известно, проучването се основава на фактори като брутен вътрешен продукт (БВП), социална подкрепа от приятели и семейство, продължителност на живота в пълно здраве, свобода на избор в живота, щедрост, възприятие за корупция и чувства през последно време – щастливи и тъжни.

За БВП и прогнозата до края на годината вече стана дума.

За корупцията толкова дълго можем да говорим, че даже и шест месеца протести няма да ни стигнат.

А чувствата, които изпитваме в последно време, имат значение само за авторите на изследването, но не и за управляващите. Както призна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, те - управляващите - имат своя философия по отношение на обикновения данъкоплатец: "Понякога е достатъчно да го потупаш по рамото и да кажеш: Разбирам те, брат, ама нямам възможност и аз да ти помогна. Така че това е нашата философия".

Вярно е. И по тази причина ни е тъжно и гневно...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар