Зима

Зима
Пролет

12 септември 2020 г.

Николай Хаджигенов: Няма нищо страшно в това Борисов да падне от власт

"Очакват ни само хубави неща. Идва промяна и тя е промяна за добро." 

 

Адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ в интервю за предаването „Добър ден България“ на Радио „Фокус“


- Каква е равносметката ви от 64 ден на протест под надслов Велико народно въстание 2, за щастие нямаше ескалация на напрежението и грозни сцени, каквито видяхме на 2 септември.
 

- Това беше една гнусна престъпна колаборация между правителството и МВР. Иначе протестът щеше да протече по абсолютно същия начин. Този път не допуснахме това да се случи, така че всичко беше наред. Идеята на протеста винаги е била да бъде мирен.
 

- Какви резултати до този момент, повече от 2 месеца протестиращи на улицата. Няма оставка, което е основната ви цел.
 

- Оставка ще има, въпрос на време. Протестите постигнаха няколко много важни неща. Първото много важно нещо, че протестите създадоха най-накрая гражданско общество, показаха на гражданите, че могат да бъдат граждани, че могат да бъдат свободни, как да бъдат граждани. И това е един колосален успех, защото това е нещо, което не е правено в последните 30 г., може би и повече у нас изобщо. Следващото нещо, което постигнаха протестите – свалиха маската на управлението на ГЕРБ и стана ясно, че ние живеем в диктатура. Наистина, не просто 2-3 смелчаци говорят това по телевизията. Ние наистина живеем в диктатура. Слава Богу това го видя не само Европа, не само ЕС, но и целият свят. Така че общо-взето Борисов вече лъсна в цялата си красота. Да, оставка ще има, при това аз не се уморявам повтарям да последните седмици може би, че настоявам Борисов да задържи оставката си до края, тъй като това ще донесе две неща – първо, ще падне по такъв начин, че никога повече няма да стане. Второ, както виждате ГЕРБ се самоубива с всеки един изминал ден. Т.е. колкото повече задържат оставката, толкова повече това е гаранция за факта, че никога повече не само ГЕРБ, а и гербоподобните няма да бъдат в политиката и управлението у нас.
 

- Господин Хаджигенов, когато нашите слушатели разбраха тази сутрин, че ще участвате в предаването „Добър ден, България“ , една жена се обади по телефона преди броени минути. Имаше въпрос към вас, към „Отровното трио“, не зная дали тонрежисьорът дали има готовност да го пусне, но въпросът в резюме е „Как може хора, които претендират за закон и ред, да хвърлят яйца и домати по обществени сгради?“. Упрекът към вас е, че хвърляте хранителни продукти по сградите.
 

- Значи това, как да ви кажа, ако това е упрек, той е не особено умен, явно на някой сме пропуснали и не сме успели да му обясним какво е да си гражданин и как трябва да си гражданин. Първо, хранителните продукти всички до един бяха развалени, включително прословутата риба – един човек я докара от Поморие, ако не ме лъже паметта. Второ, причината за гладовете е правителството на Бойко Борисов, а не протестите. Трето, ако тази жена е гладна и смята, че тези домати ще нахрани някого, аз ще купя неразвалени продукти и ще й дам да отиде да нахрани някой. Четвърто, водим учебен процес. Протестите са вид учебен процес. Учим какво и как да бъде направено и защо да бъде направено. По света такива протести няма. Ненапразно световните медии гледат на нас с огромно учудване, защото никой никога не е виждал толкова мирен протест. Ние започнахме с чери доматчета, запознахме с пъдпъдъчи яйца да хвърляме. Буквално качвахме стъпало по стъпало, защото това е демокрацията. Така че аз не разбирам какъв е упрекът да хвърляш по сградите. Значи, няма упрек, че Борисов открадна милиарди, няма упрек, че правителството на Борисов задуши свободата, няма упрек, че правителството на Борисов уби демокрацията у нас, но видите ли адвокат Хаджигенов е хвърлил няколко пъдпъдъчи яйца по сградите. Чудесно! Ако това е моят кръст, аз ще го нося с огромно удоволствие и гордост.
 

- За напрежението, за което се говори и се пише в социалните мрежи. Кажете ми има ли напрежение в лагера, да го наречем, на недоволните от властта?
 

- В социалните мрежи се пишат цял куп неща, правителствената пропаганда работи великолепно най-вече там. Аз и вчера, снощи малко след като приключихме, ни спря един човек и изрази същия вид притеснение - мен ме притеснява, че има напрежение в протеста и протестът намалява. Извинявайте, но ние на един и същи протест ли ходим? Огледайте се, колко да е намалял протестът? Снощи може би беше най-големият протест за 64 дни, най-многолюдният, къде видяхте напрежение? Единствено напрежение между хората и властта, защото властта иска да се задържи на всяка цена, да продължи да краде, да продължи да ни задушава.
 

- Имам предвид, не настана ли едно съревнование кой да води „бащина дружина“?
 

- Не, няма такова съревнование. Имаше в началото опити на политически партии да се качат най-отгоре на протеста, което ние не допуснахме. Аз първите седмици се чувствах като опълченец на Шипка. Но справихме се с това, същевременно успяхме да задържим политическите партии от крайната левица до крайната десница, т.е. целият спектър, на площада, което също е един от огромните успехи на протеста, тъй като подобно нещо не е имало никога у нас, отново, за пореден път всички заедно, обединени в името на една обща цел. Или както миналата седмица вече дадоха заявка самите политически партии или поне част от тях, че са готови да създадат общ фронт и чисто партиен фронт срещу ГЕРБ, което е чудесно. Самите партии поумняха, започнаха да мислят извън тесния път на противопоставяне, примерно десни срещу леви или леви срещу не знам си какви си. Т.е. това, което принципно е жалката идея за политика у нас, така че това е чудесно.
 

- Очертавате се като така като лидери на масата хора, вие тримата с господин Бабикян и господин Минеков. Не се ли притеснявате, че революцията може да изяде децата си, както историята доказва?
 

- Първо, не мисля че ние сме лидери. Ние сме организатори със сигурност, подбудители на това мерзко деяние, което вършим, бутаме гражданите срещу властта, това да. Лидери – по-скоро не. В крайна сметка ние се опитваме протестът да няма лидери, защото това е един от най-сигурните начини протестът да бъде смачкан или да бъде яхнат, ако щете дори да бъде купен, каквото се случи с всеки един протест до ден-днешен преди сегашните протести. Така че не се притеснявам особено. Справихме се, нещо повече гражданите разбраха какво и защо правим. В началото имаше сериозна доза неразбиране какво се случва, сериозна доза притеснение, че този протест ще го яхнат партиите, ще върнат Бойко, ще върнат комунистите, не знам си кой още ще върнат, само баба Яга не съм чул, че чакат да се върне. Сега вече 64 дни, днес ще бъде 65 ден, стана кристално ясно какво правим, как го правим, защо го правим. Хората го разбраха. Всичко е наред.
 

- Не се ли уморихте? И на финал да ви попитам също – да предположим, че постигнете целите си и кабинетът Борисов подаде оставка, дори и главния прокурор. Какво оттук нататък? Всички казват искат правителството да си отиде, но не казват какво ни очаква в бъдеще?
 

- Очакват ни само хубави неща. На първо място ни очаква промяна, т.е. трябва да направим това, което за съжаление допуснахме да не се извърши през последните 30 г., т.е. трябва да си върнем държавата в ръцете на нацията. Да дойдат най-накрая умни хора, не силни хора. И най-важното условие – да не се краде оттук нататък лесно. Макар че трябва да бръкнем навсякъде. Т.е. няма място в държавата, където да не пипнем – образование, здравеопазване, социална дейност, където се сетите трябва да се пипне и да се направят нещата, както трябва. Така че идва промяна със сигурност. Идва промяна и тя е промяна за добро. Защото на хората вече им писна да са на последно място в ЕС по всички показатели с изключение на корупцията, където сме номер едно естествено. Така че нищо страшно няма, чакат ни само хубави неща.


Интервю на Евелина Бранимирова, Агенция "Фокус"

Няма коментари:

Публикуване на коментар