Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2020 г.

Германия налага карантина от 2-ри ноември до края на месеца

Новите мерки ще струват около 10 милиарда евро, които ще бъдат изплатени като помощи на засегнатите 

 

Германия налага карантина от 2-ри ноември до края на месеца, за да спре стремглавото покачване на броя на заразените от Covid-19. 

Две седмици след началото на карантината ще има преценка дали мерките да се затегнат допълнително или да се отпуснат. Това се споразумяха днес в телефонна конференция премиерите на германските провинции и канцлерът Ангела Меркел.

Новите мерки ще струват около 10 милиарда евро, които ще бъдат изплатени като помощи на засегнатите.

От понеделник в Германия затварят дискотеки, барове, музеи, театри, кина, опери и концертни зали, спортни клубове и фитнес-зали, ресторантите ще могат да продават храна само за вкъщи, козметични услуги и масажни студия също трябва да излязат в принудителен отпуск, но фризьорските салони ще останат отворени, съобщава БНР.

Отворени остават и училищата и детските градини. Мерките ще продължат до 30 ноември, като целта им е да пречупят вълната на заразата и германците да могат да посрещнат Коледа с близки и приятели. След първите две седмици обаче ще се прегледа отново ситуацията и ще се прецени дали гастрономията и културните институции не могат да възстановят дейността си при строги хигиенни условия.

„Ако не вземем мерки сега, до няколко седмици се очакват по 100 смъртни случая и до 10 000 заразени на ден. Това не може да го понесем, икономиката също“, коментира финансовият министър Олаф Шолц. Той гарантира и нова финансова помощ за всички засегнати браншове. Малките и средните предприятия ще получат 75% от оборота, направен през ноември 2019 година, а големите фирми – 70%. Помощта ще възлезе на 7 до 10 милиарда евро.

Новите ограничения предвиждат хората да могат да излизат на обществени места само с членове на своето домакинство и още едно домакинство. Магазините остават отворени, но в тях ще могат да влизат само ограничен брой клиенти – по един човек на 25 квадратни метра.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар