Зима

Зима
Пролет

4 октомври 2020 г.

Нов зам.-министър в МВР ще мачка протестите

Явно премиерът Бойко Борисов е преценил, че за справяне с протестната вълна е необходим професионалист като Златанов

 

 

В продължаващите дни на протести, вътрешното министерство неочаквано се сдоби с нов заместник-министър, при това назначен със заповед на една от основните мишени на протестиращите - премиера Бойко Борисов. 

Новият заместник на министър Христо Терзийски е Михаил Златанов, който до този момент заемаше поста началник на политическия му кабинет.

Професионалната кариера на Златанов е започнала в далечната 1986 г. в т.нар. вътрешни войски, известни днес като жандармерия. Както е известно, този род войска е създаден по съветски образец, като е била предназначена за защита на властта при сериозни вътрешни сблъсъци и вълнения. През още по-далечната 1952 г. вътрешни войски са преобразувани в две дивизии и две самостоятелни бригади, като в края на 60-те години числеността им наближава близо 9000 души. През втората половина на 90-те вътрешни войски са преобразувани в жандармерия.

Той работи в дирекцията, която е част от Главна дирекция "Национална полиция" чак до юни 2018 г., като последните четири години от пребиваването си там Златанов е заместник директор.

След напускането на жандармерията, от юни 2018 г. до началото на октомври 2018 г.

Златанов е оперативен помощник на главния секретар на МВР, след което поема политическия кабинет на вътрешния министър Младен Маринов. Михаил Златанов е завършил Висшето военно училище "Васил Левски" във Велико Търново и Военната академия "Г. С. Раковски". Притежава също така и магистърска степен по специалността "Публична администрация", придобита в Академията на МВР.

Отговорът на въпроса какви качества са мотивирали премиера Борисов да назначи Златанов на новия му пост най-вероятно се крие в едно изказване на дългогодишния жандармерист през март 2018 година. 

"Чисто полицейската работа почва да се учи в момента, в който станеш пълноправен служител и излезеш на улицата, на обекта или като отидеш на 2-3 мача и край тебе хвърчат камъни. По протести и такива събития - там се калява самият полицай", заявява заместник-директорът на жандармерията по повод приемните изпитите на кандидатите за школите и Академията на МВР.

Очевидно полицейската закалка на Златанов ще бъде подложена на суров тест. Той поема поста във време на протести, когато срещу полицаите хвърчат бутилки с вода, камъни, а понякога и бомбички, хвърлени от провокатори. Министерството има нужда от врял и кипял в подобни условия професионалист. Другите двама заместник-министри Стефан Балабанов и Милко Бернер нямат неговата специфична полицейска закалка - Балабанов е магистър по педагогика, магистър по икономика, завършил УНСС. А Бернер е с научна степен доктор, защитена с дисертация в областта на пиротехниката.

Явно премиерът Бойко Борисов е преценил, че за справяне с протестната вълна е необходим професионалист като Златанов - дългогодишен жандармерист, който на всичко отгоре има и практически стаж във френските специални CRS - части на полицията.

Това са части, предназначени за борба с масови безредици. за борба с демонстрации. Те са сформирани в края на Втората световна война, като първото им бойно кръщение е през 1947 г., когато вътрешния министър на Франция Жюл Мок ги изпраща срещу протестиращи миньори. От тогава досега частите редовно участват в потушаването на стачки и демонстрации.

Важен момент в кариерата на Златанов е участието му в разследването на шесторното убийство в Нови Искър, извършено в новогодишната нощ на 2017-а срещу 2018 година от рецидивиста Росен Ангелов, който двадесетина дни по-късно сам сложи край на живота си и бе открит в изоставена постройка край село Луково. Разследването се водеше от щаб, ръководен от заместник-директора на жандармерията Златанов, който координираше действията на разследващите. След приключването на случая лично Златанов връчи грамотите на петима граждани от Луково, които съдействаха на щаба при издирването на извършителя на кървавото престъпление.

Иначе Златанов е популярен и в средите на горските служители от Агенцията по горите. След специална акция по залесяване на млади фиданки от бук, бреза и зимен дъб в землището на с. Кладница, в района на ДЛС Витошко – Студена през 2018 г. инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на агенцията, благодари на колегите си и партньорите от други институции. И в знак на благодарност връчи традиционните награди на партньорски организации за съвместна работа при опазване на горските територии.  За съществен принос в разкриването на посегателства и установяване на незаконни практики, извършвани в българските гори беше награден и комисар Михаил Златанов – заместник-директор на дирекция „Жандармерия“.

Михаил Златанов

 

 Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар