Зима

Зима
Пролет

3 октомври 2020 г.

Швейцария на Балканите или България на Алпите?

Ако предсказанието на Теодора Стефанова се сбъдне, шансът ни е един - България на Алпите. Или където и да е, но не тук... 

 

Гледам, ослушвам се, но по реализирането на отколешната мечта на милиони българи родината ни да стане Швейцария на Балканите не виждам никакво движение. 

А много ми се иска, вероятно и на останалите ми съграждани също.

Чета напоследък, че в Жeнeвa са обявили за въвеждането на минимална заплата от  3800 eврo. Много бил висок там стандартът на живот и на всеки женевец от средната класа му били необходими високи доходи, за да да не изпадне от средата. Така преценили местните синдикати и левите партии, след което предложили на общината новата минимална заплата. Те се мотивирали и с това, че по време на коронавируса икономиката на Женева позападнала, тъй като в основни линии е зависима от обикновените и бизнес туристите.

Благодарение на тази новина се замислих за лявата идея. Досега не ме беше привличала силно. Може би защото българската левица е прекалено заета със себе си и изобщо не й е до средната класа. Не че у нас съществува истинска средна класа, но все пак може да се мисли в тази посока. И някой ден Корнелия току виж предложила минимална заплата от 3800 лева. И не само да предложи, но и да осигури ресурси. Ха дано, ама...

Между другото, има нещо швейцарско в последните идеи на КНСБ да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната, 15% данък върху доходите на физическите и юридическите лица, както и намаляване на общата ДДС ставка на 15 процента. Синдикалистите се мотивират с необходимостта от повече разполагаеми средства у хората с ниски доходи, което ще повиши покупателната им способност.

Няма как да стане. Ако хората с ниски доходи у нас се брояха на пръсти, може би предложенията щяха да минат. Но у нас на пръсти се броят хората средна ръка, за разлика от Швейцария. Всички останали "средняци" следят с надежда с колко ще се вдигне прага на бедността.

На всичко отгоре от Българската търговско-промишлена палата не са съгласни да се променя една работеща данъчна система. Което не пречи на друга работодателска организация - Българската стопанска камара, да настоява бизнесът да не плаща данък върху печалбата следващите две години. Тоест - обикновените данъкоплатци да поемем грижата за издръжката на държавата.

Трудно ще постигнем тази мечта. Не знам защо ясновидката на Берлускони Теодора Стефанова е твърдо убедена, че държавата ни ще се превърне в Швейцария на Балканите. Може би защото живее в Италия и отдалеч така й се струва. Сигурна е, че това ще се случи скоро, още до 2025 година.

В предсказанието си от миналата година тя посочи, че до края на 2020 г. минаваме на евро и забравяме левчето. Вярно е - вече сме в чакалнята на еврозоната. Значи може да познае и за Швейцарията на Балканите.

От друга страна тя прогнозира, че премиерът Бойко Борисов нямало скоро да напусне политическата сцена.

Ако предсказанието й се сбъдне, шансът ни е един - България на Алпите. Или където и да е, но не тук.


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар