Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2020 г.

Кръчмарски COVID правила

Ситуацията с епидемията е силно тревожна, но заведенията продължават да опитват да заобиколят мерките
 

По-малко от 24 часа след оповестяването им. 

Толкова време бе необходимо на собствениците на заведения в България, за да измислят как да заобиколят и още повече да обезсмислят новите мерки срещу коронавируса, които влязоха в сила днес. Те предвиждат затваряне само на нощните заведения, които са сред най-рисковите места за зараза, докато ресторантите и кафенетата могат да продължат да работят, ако допускат само до 6 души на маса и има дистанция от 1.5 м между столовете на две съседни маси.

Докато анализатори и експерти все още формулираха аргументите си защо това съвсем няма да е достатъчно, за да спре острия ръст на случаите и да предпази здравната система от колапс, собствениците на засегнатите обекти вече са успели да намерят с впечатляваща бързина вратичка как да не спрат да работят: като се преобразят от "нощни" във "вечерни" заведения, разказва "Дневник".

По информация на медиата част от нощните заведения на хартия са регистрирани не като "нощен бар", а като "кафе-клуб" по Наредбата за изискванията към категоризираните заведения за хранене и развлечения. Това според собственото им тълкувание им позволява да променят началния час на програмите си с по-ранен и да работят до 22 ч., заобикаляйки заповедта на здравния министър. Така например популярният Sofia live club в НДК, който обичайно работи нощем, вече отваря още в 18.30 ч и започва програмата си в 19.30 или 20 ч. Същото прави и друг популярен клуб - Gramofon, твърди медиата.

Нещо повече, тъй като засегнатите собственици на барове имали обосновани подозрения, че участията на живо ще се преместят в ресторантите и кафетата, които не са ограничени в работното си време и на практика щели да изземат функциите на нощни заведения, предложението е да се въведе общ вечерен час за всички заведения - и нощни, и ресторанти, и кафенета, и той да бъде 23 ч. или 23.30 ч.

Собствениците на заведения, поне тези от публичната страна на екрана, с арогантното си поведение напоследък не са най-симпатичните герои на обществото. Наистина, те бяха и продължават да са най-потърпевши от пандемията, но в същото време получиха и най-много финансови стимули, като ще продължават да получават и занапред - в сряда социалният министър Деница Сачева вече оповести, че до седмици ще се разработи модел за стабилна подкрепа за сектора с евросредства.

И докато лекарите са на ръба на силите си и умоляват хората да спазват мерките, собствениците на заведения продължават безсъвестно да опитват да прескочат правилата с коя от коя по-находчиви идеи. Сред най-забележителните дотук са посетителите да носят задължително маска от входа на заведението до масата им, както и намаляването на музиката, така че на хората да не се налагало да викат толкова много, докато общуват. 

Новото предложение легално да работят до 23:30 ч. допълва топ 3 и впечатлява с особено нахалство и/или абсолютно неразбиране на това как се разпространява заразата и колко сериозен вече е проблемът с епидемията в България - сякаш вирусът е безобидна принцеса, която едва след полунощ се превръща в много заразна тиква.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар