Зима

Зима
Пролет

8 ноември 2020 г.

Секс, наркотици и... СПИН – трагичната съдба на супермодела Джиа Каранджи

Първият й голям договор е с Versace, когато е едва на 18 години 

 

Джия Каранджи е един от най-емблематичните модели на миналия век. 

Нейната трагична съдба е в основата на филма от 1998 г. „Джия“ с участието на Анджелина Джоли.

Тя е първият супер модел, като в края на 70-те и 80-те години се снима за кориците на списанията Cosmopolitan и Vogue в Америка, Великобритания, Франция и Италия.

Първият й голям договор е с Versace, когато е едва на 18 години.

Меланхоличната ѝ красота рязко контрастира с общоприетите тогава типове русокоси модели със сини очи.

Кариерата ѝ тръгва скоростно и скоро се превръща в най-популярния модел в САЩ. В рамките на една година тя става любимка в светските кръгове, а и не само. Тя е звезда на партитата в култовия клуб Студио 54, фаворитка на рокаджии, кралски особи, магнати и филмови звезди.

Самотата обаче лежи в основата на трагедията ѝ – дори на върха на славата си, Джиа е била сама през повечето време.

Трудният, натоварен график не ѝ позволявал да води разнообразен живот и в края на снимачния ден тя често се прибирала сама в пустия си апартамент в Ню Йорк.

Дрогата

Пристрастява се и към наркотиците. В същия период почива от рак собственичката на агенцията за модели Вилхелмина Купър, която дава старт на кариерата ѝ. Джия не успява да се справи с мъката си и намира утеха в твърдите наркотици.

Джия се опитва да излекува травмите от детството си с огромни количества алкохол, наркотици и безразборен секс.

През 1981 г. Каранджи е арестувана за шофиране в нетрезво състояние. Тогава тя е на 21 години и вече ѝ се налага операция на ръцете поради постоянни инжекции и разпространение на инфекции.

Пътят надолу

Само след две години кариерата на Каранджи започва да слиза стремглаво надолу. Лесно сменя настроения, заспива докато работи. Употребата на наркотици ѝ пречи да работи с пълен капацитет и тя губи лъвския дял от договорите си.

Последната ѝ фотосесия за корица е през 1982 година за априлското издание на Cosmopolitan. Фотографът Франческо Скавуло нарочно кара Джия да си скрие ръцете под широката пола, за да не се виждат белезите по ръцете от наркотиците.

Скоро се появяват слухове, че тя може да е ХИВ позитивна

След натиск от семейството си, тя отива в рехабилитационен център. Когато Каранджи завършва лечението си шест месеца по-късно, тя се връща към наркотиците с още по-голяма сила.

Година по-късно е приета в болница. Тя спи навън под дъжда, синините по тялото ѝ показват, че е била бита и изнасилена, а симптомите ѝ са подобни на пневмония.

Кръвните тестове обаче показват, че тя има СПИН, една почти непозната болест до този момент. На 18 ноември 1986 г., на 26-годишна възраст, Гиа Каранджи умира и причините за нейната смърт дълго време са били скрити от широката общественост.


 Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар