Зима

Зима
Пролет

28 ноември 2020 г.

Мек локдаун с твърдо приземяване

Играта "Отвори-затвори" продължава, яко ще се оцелява...
 

 

С втората вълна на коронавируса иде и вторият локдаун. Определят го като мек, но мнозина ще го усетят твърд като чук. На първо място заради кухите управленски глави, които "управляват" кризата.

Така и не разбрахме например в коя държава спряха децата от училища, детски градини и ясли, та у нас първо за това се хванаха. Нарочиха ги за най-опасните вирусоразносители, макар че не усещат вируса. После пък забравиха да въведат ясни правила, с които да пазят учителите. В резултат вързаха родители, баби и дядовци вкъщи, и минаха на образователен сурогат, какъвто е обучението онлайн.

Прекратяват се всякакви културни и развлекателни събития, но театрите щели да работят. Затварят фитнесите, заведенията, казината, но не басейните, кварталните магазини и храмовете. Екскурзии и групов туризъм не може, но сватби, кръщенета и партита може, стига да не прекаляват с масовката.

"Всичко, което не е изрично забранено, ще е разрешено", обясни заповедта си здравният министър Костадин Ангелов. А председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски обеща хиляди спасени животи, след като позна че яко ще се мре.

Хубаво, дано улучат този път десетката. Но редно беше да кажат ясно, че всичко е заради скапаната здравна система, която те управляват. Имали предостатъчно болнични легла, но нямало лекари и санитари, които да щъкат около тях. Ами как ще има, като въпросната система е една гигантска корупционна фуния, а завършилите медицина се изнизват в чужбина без да са свършили за пет пари работа за държавата, в която са взели хляба си. Затова Ангелов си има приказка: "Системата е нереформирана, но не е сега време за реформи!"

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев негодува, че половината от обществото искало по-строги мерки, другата половина не искала никакви. При това разделение трябвало да се действа не по емоции, а по статистика. Същата, според която от началото на кризата никой не е умирал от нищо, освен от коронавируса. И според която недостиг на лекарства няма, само дето не можеш да ги намериш в аптеките, а в болниците те лекуват с боклуци, ако изобщо прекрачиш триажните стълби. Но пък за "Пирогов" търсели санитари срещу 3 бона на месец и кандидати нямало. Айде, бе?! Фейк, та цепи мрака.

И с мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите всичко било наред, обмисляли въвеждане на "нови опции", твърди социалният министър Деница Сачева. Пак ни изсипа на главите приготвените стотици милиони без да уточни обещаното дава ли се. И защо за едни може, а за други - студена водица?

Иначе сухи клечки за горене от короната у нас под път и кръстопът. Така съсипаха нервите и морала на материала, че здравето му пука като съчки в пожара на прехода, а за имунитет място не остана. След като премиерът Борисов каза, че "през лятото умно пуснахме вируса да вилнее в България!", сега кризисните му спецове уверяват че "целта на властите е да дадат възможност на българите да посрещнат по-спокойно и с по-освободени души предстоящите светли празници". 

Оставаше само една нова конституция за коледен подарък, та идилията да е пълна. 


Отнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар