Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2020 г.

Проф. Радослав Гайдарски: Съществува хаос в организацията на здравеопазването

"Който твърди, че ваксините ще ни спасят, не е почтен човек. Ваксина никога не се прави в пандемия, тя се прави преди пандемия."

 

 

"Глупаво е човек да се лекува по телефона или да се лекува по указания от близки и познати. В никакъв случай такова лечение не трябва да се провежда, това е лаическо и опасно за болния!"

Това заяви пред БНР проф. Радослав Гайдарски, бивш здравен министър. Той препоръча задължителна консултация с личния лекар и със специалист, когато човек разбере, че е бил в контакт със заразен и развие първи симптоми:

"Коварното на този вирус е, че бавно се развива, но уврежда съдовете и може много бързо човек да бъде ликвидиран от Covid-19".

По думите на проф. Гайдарски в България ситуацията с епидемията е много подценена:

"Съществува хаос в организацията на здравеопазването! Веднъж се взема едно решение, после - друго и трето. ... Това е основното - няма единомислие и това унищожава здравеопазването. Дали ще има Covid болници, дали отделения, дали нещо трето - това доведе до този хаос".

"Не мога да си представя болен да почине на стълбите пред болницата! Да допуснат това! До един ще ги уволня и ще ги дам на прокурора! Ние имаме страхотно здравеопазване, но към 97-а година го разбиха и докарахме дотук, че никой да не знае кой ръководи предния фронт. Ето това се получи от тази демократична диверсификация в здравната помощ.

"Който твърди, че ваксините ще ни спасят, не е почтен човек. Ваксина никога не се прави в пандемия, тя се прави преди пандемия. Тя е средство за предпазване, а не средство за лечение. Ваксините са полезни, но не сега в пандемията"
, категоричен беше проф. Гайдарски.

Бившият министър на здравеопазването припомни, че още по време на правителството на т.нар. тройна коалиция, в което той беше министър, е приет Пандемичен план:

"120 страници написаха моите хора - професори, доценти, които разбират от тези неща. Този план, ако беше спазван, нямаше да стигнем до този хаос", категоричен беше той.

Проф. Гайдарски сподели личен опит от лечение с ремдесивир, тъй като се е лекувал с него от Covid-19 и се е подобрил бързо. Той изказа учудване, че СЗО не препоръчва употребяване на този медикамент при лечение на коронавирусна инфекция. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар