Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2020 г.

Доц. Румен Петров: Вредно е предложението на ДПС за държавно дружество за дарения

"По какъв начин тази нова организация на дарителската работа ще реши проблеми, създадени от сегашната." 

 

"Най-големият въпрос не е, че държавата не може да бъде дарител - тя има своите задължения с данъци и управлението на различни фондове, а как дарителите и даряваните ще контролират средствата. Накратко - предложението е вредно!"

Така коментира пред БНР доц. Румен Петров, преподавател по социална работа в Нов български университет, предложението на ДПС да бъде създадено държавно дружество за дарения, условно наречено "Дари.бг". 

Той определи предложението като лошо и не обещаващо позитивна промяна и уточни.

"Идеята, че дарителството ще се управлява държавно, е меко казано спорна и има доста контрааргументи срещу това. ... Стъпката е прибързана, непремислена и много повече популистка, отколкото решаваща проблеми", подчерта доц. Петров

Той посочи, че най-опасното е, че това изглежда като предварително решение, което ще създаде много управленски проблеми и проблеми на демокрацията: "Проблеми със самото разбиране на смисъла на дарителството и на стимулиране на дарителството като форма на гражданско възпитание и на гражданска отговорност на всички към определени ситуации".

Според него тази мярка няма да реши проблем и това предложение трябва да бъде подложено на обществено обсъждане, преди да бъде прието:

"По какъв начин тази нова организация на дарителската работа ще реши проблеми, създадени от сегашната. Нямаме данни, че даренията ще се увеличат, след като се направи новата организация".

По думите на доц. Петров един от предлагащите това държавно дружество - депутатът от ДПС Йордан Цонев - се ползва от "критично ниско обществено доверие" като човек, на когото можем да доверим да харчи публични средства.

"Важно е дарителите да знаят всяка стотинка къде отива и второ - държавата трябва да участва, за да е сигурно, че дарителските пари отиват за етични каузи", обясни той и уточни, че държавата трябва да има представител, защото не може да обсеби изобщо дарителството.


Няма коментари:

Публикуване на коментар