Зима

Зима
Пролет

9 ноември 2020 г.

Войн Божинов: Няма да издържим на натиска по въпроса за Северна Македония

„Македонизмът иска и европейска легитимация. Допуснем ли това, връщане назад няма... 

 

„Натискът върху София по въпроса със Северна Македония е прекалено голям и в последните години българската дипломация се огъва под давлението на важните фактори от Запад... Много е вероятно новата администрация на Белия дом също да упражни натиск върху нас, а ние няма да можем да отразим адекватно.“

Това каза пред БНР историкът от БАН Войн Божинов, автор на книгата „Република Македония в съвременната геополитика“.

По думите му големият проблем пред българското правителство е да се запази националната ни идентичност срещу една идеология, която става все по-агресивна:

„Македонизмът иска и европейска легитимация. Допуснем ли това, връщане назад няма... Фактът, че някои държави в момента мълчат, не означава, че българската позиция не се чува, всеки преследва своите интереси. Официален Берлин ще продължи с позицията си, което ще изправи България пред труден избор, а ние показваме, че не можем да удържим позицията си“.

Войн Божинов допълни: „Ние сме в много деликатна ситуация. Гърция по великолепен начин си изми ръцете с Преспанското споразумение, а пред европейската общественост ние сме основният виновник за забавянето на евроинтеграционните процеси в Западните Балкани. Нашата цел е да намалим до минимум влиянието на македонизма в Северна Македония... Македонизмът е расистка теория“.

Според историка е радостно, че българското общество застава зад политическата класа по въпроса със Северна Македония. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар