Зима

Зима
Пролет

18 ноември 2020 г.

САЩ проспаха ръста на военна мощ на Русия, Китай и Иран

Пентагонът трябваше да се примири с бюджетните съкращения. А Русия, Китай и Иран, без да губят времето си, увеличават военната си мощ...


 

„Според индекса за 2021 г. американските военни в сегашното си състояние вероятно ще могат да отговорят на изискванията за участие в един голям регионален конфликт, като същевременно запазят присъствието си на други места и взаимодействат с други страни“, се казва в доклада на стратегическия изследователски институт Heritage Foundation.

"За тях обаче ще бъде много по-трудно, ако излязат извън тази рамка, те не са подготвени да се справят едновременно с два големи регионални конфликта — ситуацията се влошава от слабостта на ключовите военни съюзници", се посочва още в доклада.

Тази оценка показва, че програмите за модернизация продължават да страдат, тъй като ресурсите се насочват към текущи операции, поддържайки настоящите нива на готовност и инвестирайки в Програми за научноизследователска и развойна дейност за подготовка на въоръжените сили за използване след 10-20 години.

Като цяло анализаторите оценяват военната мощ на Съединените щати като „средна“ въз основа на нейните възможности, способности, средства и бойна готовност.

Що се отнася до американския флот, тяхната оценка е „средна с тенденция към слаба“.

Американските военновъздушни сили също получиха оценка „среден” —  като се има предвид, че „недостигът на пилоти и липсата на време за полети намалява способността на американските военновъздушни сили да провеждат качествени бойни действия в необходимото количество.

Морският пехотен корпус на САЩ също получи оценка "среден", въпреки че анализаторите отбелязват някои подобрения в нивото на бойна готовност, както и фокус върху модернизацията спрямо нивото от 2020 г.

Като цяло, както е отбелязано в доклада, „при сегашното си състояние на нещата американските въоръжени сили са способни само в умерена степен да изпълняват изискванията за защита на основните национални интереси на Америка“.

Междувременно Русия „остава основната заплаха за американските интереси в Европа, както и най-належащата заплаха за САЩ“, предвид желанието й да провежда „мащабни проруски пропагандни кампании в Украйна и други източноевропейски страни“, както и „подкрепата, която предоставя на сепаратистките сили в Украйна“ и редовните й „провокативни военни учения и трениворъчни мисии“, се посочва в доклада.

В доклада за индекса за военна мощ на САЩ за 2021 г. се посочва, че заплахата от Русия  е „агресивна“, съдейки по поведението й, а нарастващите й военни способности се оценяват като „страховити“ (това е най- високата оценка по тази скала).


Bgr.news-front.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар