Зима

Зима
Пролет

19 ноември 2020 г.

Проф. Георги Михайлов: Държавата да предприеме разяснителна кампания, нацията е стресирана

"Това не е особено опасна инфекция, че спокойно огромният брой от пациентите могат да се лекуват в домашни условия." 

 

"Лечението на това инфекциозно заболяване не се различава съществено от лечението на всички други респираторни инфекции."

Това каза пред БНР проф. Георги Михайлов от БСП, който е лекар и в момента лекува Covid пациенти в болницата в Свищов. Според него е наложително държавата да предприеме разяснителна кампания.

„Защото ние виждаме на терен стреса в нацията. Хора, които не се нуждаят от болнично лечение, настояват да бъдат приети в болнично заведение. Най-накрая трябва да се разбере, че това не е особено опасна инфекция. Смъртността ѝ е – те го публикуваха вече големите специалисти в света, не българските оратори, които говореха, че смъртността е застрашително висока – тя е 3 на 1000. Това трябва да го чуе, да го разбере (народът – бел. ред.) Трябва да има кампания, която да достигне до съзнанието на всеки български гражданин. Да се разбере, че това не е особено опасна инфекция, че спокойно огромният брой от пациентите могат да се лекуват в домашни условия. Че не бива да се самолекуват, както се случва, че не могат хората да се „помпат“ с кортикостероиди и с хепарин“, подчерта Михайлов в предаването „Преди всички".

"Драматизирането на ситуацията не е полезно в момента. Не е момент да говорим за кардиналните проблеми, които са известни на системата, сега е време за оперативни решения", изтъкна той.  

"Картината в болницата в Свищов продължава да бъде сериозна. Става дума за застаряващ личен състав, за материална база със скромни възможности. Няма възможности за дихателна реанимация. Основните проблеми са свързани с кадровия състав – хора в пенсионна възраст и придружаващи заболявания, което създава у тях тревожност. Извън Covid отделението работи само това за диализа", така описа ситуацията в Свищов Георги Михайлов.

"В момента в лечебното заведение има настанени около 40 души. Ситуацията е динамична, всеки ден се изписват много оздравяващи и се приемат много хора. Лекари от други градове са готови да се присъединят към екипа", разказа депутатът лекар. Той обаче е на мнение, че „с доброволчески акции няма да се структурират проблемите в здравеопазването“.

"Covid болниците са вариант за предпазване на цялата система от заразяване", смята Георги Михайлов. Той цитира статистики от САЩ, където основните причини за смъртност си остават социално значимите заболявания.

„Чудото“ в Мадрид и Словакия се дължи на масово тестване, отбеляза още Георги Михайлов. Той припомни, че в Дания вчера бе разкрит център за масово тестване с капацитет 8 хиляди проби на час и посочи, че България е на едно от последните места по тестване на населението. Михайлов добави, че е „извън всякакъв професионализъм“ в общественото пространство да се подхвърлят твърдения, че от масовото тестване няма смисъл, защото давало само моментна снимка.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар