Зима

Зима
Пролет

14 ноември 2020 г.

Слушайте, когато звездите говорят...

Да забравим пътя към болниците, както съветва хороскопът. В здравето на здравната система може да се съмняваме, но в предписанията на звездите - не!

 

 

Имам чувството, че напоследък членовете на НОЩ и повечето капацитети по коронавирус най-напред си четат дневния хороскоп, сетне излизат и говорят на хората. 

В четвъртък (12 ноември), например, всички - начело със здравния министър Костадин Ангелов - през глава взеха да ни убеждават, че няма смисъл превантивно да пием лекарства (и най-вече антибиотици), за да избегнем заразяване.

Това е очевидно за нормалните хора, но явно ситуацията в държавата е излязла от рамките на нормалността. Людете се друсат яко с каквото има по аптеките, защото знаят - легла по болниците има, ама персонал не. И по тази причина минават на самолечение.

Дотам ситуацията е напуснала коловозите, че министър Ангелов се яви в парламента, за да убеждава народните представители, че е време за обединение. Сякаш не знае, че с тази идея откраднатият от белгийския герб девиз "Съединението прави силата" виси още от 80-ге години на XIX в. над парадния вход на парламента. И че още оттогава съединението и силата винаги са в недоимък, иначе нямаше да минем през три национални катастрофи.

Какво четем в хороскопа за този ден? Това, което се набива на очи е твърдението, че започнатите болести вече не са опасни, само коленете на хората са уязвими и е добре да се лекуват.

Най-важното е, че звездите, подобно на българските медицински светила, съветват хората да избягват излишното пиене на лекарства, защото всяка химия била опасна и противопоказна. И още - космосът ни препоръчва да отложим ходенето по болници, ако не е крайно наложително, и да се опрем на народната медицина.

Не е ясно звездите какво разбират под неотложна нужда и, за да ни просветне, нека се вслушаме и в медицинските ни светила.

Откакто го назначиха в инфекциозната болница, доц. Мангъров почна да тръби наляво и надясно, че няма смисъл хората да се приемат в инфекциозната клиника, тъй като повечето от тях били паникьосани, а не и болни. И не бивало много-много да се залежават там, освен ако не трябвало да се интубират и имали спешна необходимост от кислород заради задух.

Слушам доцента и се сещам за главният военен лекар Бауце от "Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война".

Както е известно, той е строг и неумолим човек, който във всичко съзира мошеничество и опит за отклонение от службата. Сентенцията на живота му е "Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande" (Целият чешки народ е банда от симуланти), благодарение на която "за десет седмици от своята дейност той изчисти десет хиляди деветстотин деветдесет и девет симуланти от единадесетте хиляди цивилни, повикани във войската". А установявайки, че последният от тях е мъртъв, военният лекар Бауце казва: "Изнесете тоя симулант!".

Така че да забравим пътя към болниците, както съветва хороскопът. В здравето на здравната система може да се съмняваме, но в предписанията на звездите - не!


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар