Зима

Зима
Пролет

28 ноември 2020 г.

Няколко въпроса към Борисов

България не беше ли част от “белите държави” преди и ако не - защо? 

 

България вече е част от “белите държави”. 

Явно досега не е била, въпреки че Борисов управлява вече 10 години. Едва днес, месеци преди изборите и благодарение на властта, ние сме част от цивилизованите страни. Защото сме в банковия съюз. 

Това се разбра от днешната сценка из родопските села с участието на премиера Бойко Борисов в главната роля и обичайните персонажи в антуража му. Думите му обаче предизвикаха въпроси. Посещението му също. Защото за Борисов няма локдаун, а срещите с възрастни хора не са рискови, ако са с него?!

Днешната визита на Борисов съвпадна с доклада на агенция S&P, която потвърди кредитния рейтинг на страната ни, който е на ниво BBB. Рамо до рамо с Борисов, който чинно изчете доклада на S&P, бе финансовият министър Кирил Ананиев. Този сюжет е вече познат.

Мизансценът обаче този път не бе в гората, а вместо седнали на пънчета, премиер и министър бяха пред европейското и българското знаме в ремонтирано училище.

България, банковия съюз и белите държави

Тези три “Б” влязоха в едно изречение, излязло от устата на Борисов. Аз обаче искам да попитам - България не беше ли част от “белите държави” преди и ако не - защо? Все пак, ГЕРБ управляват вече над 10 години и ако чак сега влизаме в списъка с цивилизованите страни, то къде бяхме през цялото това време?

Влизането в банковия съюз няма да реши проблемите пред здравната ни система, за които и вие като управляващи признавате сами. Спомняме си само преди дни думите на д-р Даниела Дариткова (лидер на ПГ на ГЕРБ), която каза - да, има проблеми. Но пък категорично заяви, че не е моментът да се сочат виновните.

Добре, няма да соча виновни. Но ще питам - в "белите държави" умират ли хора на стълбите на болнични заведения? В "белите държави" изчезват ли лекарства от аптеките, които лекарите масово предписват?

Борисов, бабите и пандемията

Широки са критиките около обиколките на премиера из страната. Въпреки пандемията и високия риск от разпространение на COVID-19, премиерът неспирно обикаля с правителствения джип села и паланки, за да инспектира строежи и да показва нагледно какво са свършили управляващите. Един вид навира багерите в лицето на опозицията.

За всички е ясно, че това е опит за вдигане на рейтинг и своеобразна предизборна кампания. Днешната обиколка из родопските села обаче предизвика няколко въпроса.

Струпването на хора в рискова възраст не е ли проблем за разпространението на инфекцията? Срещи на хора, идващи от високо рискови места, с жители на предимно изолирани райони не представлява ли всъщност опасност за тяхното здраве? Здрависването на Борисов (който има чести контакти) с баби (които попадат в рискова група) не е ли всъщност притеснително и не влиза ли в директен разрез с въведените от днес ограничения? Не беше ли целта на цялото упражнение всъщност да ограничим контактите си, за да се облекчи здравната система? Или за Борисов всичко е позволено на цената на евтин пиар и няколко секунди овации от хора, които по принцип живеят на забравени от Бога места? 

И накрая: Не е ли това предизборна кампания, водена с държавни коли и плащана от всички данъкоплатци?


Джесика Вълчева, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар