Зима

Зима
Пролет

20 ноември 2020 г.

Д-р Христо Хинков: Виждаме повишена смъртност не от Covid, а със Covid

"Дългосрочните последици от тази епидемия ще бъдат върху психичното здраве." 

 

Светът продължава да живее с Covid-19, но доколко успява да се справи с разпространението на заразата. 

„Антивирусният медикамент „Ремдесивир“ не се препоръчва за пациенти, приети в болница с Covid-19, колкото и тежко да протича болестта, защото няма доказателства, че подобрява шансовете за оцеляване, нито че позволява да се избегне поставянето на апарат за изкуствено дишане“, се казва в комюнике на СЗО от днес. Експертите подчертават, че има вероятност от сериозни странични ефекти от медикамента.

Доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи, коментира ситуацията в "Нашият ден".

Управлението на коронакризата

"Не е много коректно аз да поставям оценки, след като колегите са на първа линия се опитват да се справят. Като цяло, за съжаление, няма последователност в действията. На първо място, още в началото на епидемията се заговори за т.нар. "Стратегия на чука и танца" – смачкване на разпространението на епидемията за определен период, след това отпускане на мерките, след това отново... И по този начин да се облекчи икономиката и да се стигне до положението, когато ще се намери и лекарство, и ваксина. За съжаление, тази стратегия не беше подхваната. Остана един танц – през лятото и досега. Мисля, че трябва да се стигне до локдаун. Имам данни за Холандия, където от 3 седмици е тотален локдаун, и това е довело до 3-4 пъти намаляване на случаите."

Тестовете

"Бързи тестове за скрининг. Трябва да се въведе това правило при постъпване в болница за други заболявания, за да може да е ясно кои болни ще бъдат насочени за Covid лечение."

Обособяване на специализирани болници за Covid

"Тези ефекти ще бъдат върху бързата помощ, върху достъпа до други заболявания и ще се концентрират и без това оскъдните ресурси. Смятам, че ще има движение в тая посока, което е положително, макар и малко закъсняло. Ние имаме огромна леглова база, имаме болници, които могат да бъдат трансформирани. Кадровият ресурс е много ограничен за това, но той и сега е ограничен. Решението за обособяване на такива болници във всеки областен град и няколко в София е възможно и правилно."

Информация и статистика

"Определянето на рисковите групи. От самото начало не се въведе подходът на селективната реакция. Т.е. знаеше се, че този вирус удря хора с хронични заболявания, рискови групи над 65 години основно. И въпреки това не се направи нищо да се обособят или изолират от останалите с по-голямо внимание. Зелените коридори са вторични. Основното е, че ние нямаме информация и статистика. Ние например нямаме Регистър за диабет. По най-прости административни причини няма наредба. Същото важи за онкоболните."

Липса на единни правила и еднозначни препоръки

"Както от СЗО, така и от нашите специалисти, които се разделиха на две още от самото начало. Моята съпруга, която е в Инфекциозна болница с Covid-19 и беше в тежко състояние, сега е по-добре. Тя се лекува с „Ремдесивир“ и ефектът е налице. Проф. Червенякова, шеф на Инфекциозна болница, каза, че масово лекуват с „Ремдесивир“. Не знам какво се случва в СЗО и какви са тези препоръки, и защо ако едно лекарство е прието, минало е клинични изпитания и т.н, изведнъж се казва, че то не действа. Като че ли има някакви политически моменти, свързани със САЩ и пр. Тази липса на единни правила и стандарти за лечение обърква колегите и хората. Ако се създадат обособени болници, там тези правила ще могат да се изградят по-лесно."

Високата смъртност

"Ние отиваме вече на трето място по смъртност в Европа и това за мен е още едно доказателство, че българите са много болни. Всъщност епидемията показа една скрита болестност. Има съчетание на два фактора – от една страна, ниското ниво на общественото здраве в България (от десетилетия) и липсата на реформи. Виждаме повишена смъртност не от Covid, а със Covid."

Доц. д-р Христо Хинков подчерта, че тряба да си вземем поуки от епидемията и да бъдем много по-настоятелни и по-стриктни и да въведем принципите на обществено здраве, защото българите просто си отиват... "Не трябва да забравяме и че дългосрочните последици от тази епидемия ще бъдат върху психичното здраве."


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар