Зима

Зима
Пролет

14 декември 2020 г.

От 1-ви януари 2021 г. Куба премахва конвертируемото песо

Президентът Диас-Канел призна, че задачата "не е без рискове" и че тя може да доведе до повишаване на инфлацията 

 

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел обяви, че на 1 януари кубинското конвертируемо песо (CUC), еквивалентно на долара, ще изчезне като настояща валута и ще оцелее само кубинското песо (CUP). 

Това представлява обединение парична политика, която слага край на двойствеността, възникнала през деветдесетте години на острова, пише eleconomista.es, цитиран от Manager.bg.

По думите на Диас-Канел това става след приключване на съответните анализи и проучване на необходимите правни норми като условията за това обединение вече са налице. Ще бъде запазено само кубинското песо, към което ще бъде приложен обменният курс от 24 песо за долар. През последните десетилетия тази валута е обичайната валута на ведомостите на по-голямата част от кубинското население, докато CUC е запазена основно за външна търговия и туризъм, както съобщава Europa Press.

Кубинският лидер предупреди, че реформата няма да бъде "магическо решение" за всички проблеми на страната, но се надява, че изчезването на CUC ще има "напречно въздействие върху цялата икономика". Самият Диас-Канел призна, че задачата "не е без рискове" и че тя може да доведе до повишаване на инфлацията и обеща да се прилагат строги санкции при наличие на спекулативни цени.

Установяването на обменния курс от 24 песо за долар се опитва да защити спестяванията на кубинците в CUP. Един от основните проблеми, пред които е изправено населението, е възможната загуба на покупателна способност, тъй като прекомерната инфлация може значително да намали стойността на спестените им пари.

Всъщност през последните месеци страхът от населението от тази загуба на стойността на спестяванията им ги накара да продадат своите CUC в обменните къщи поради нарастващите слухове за изчезването на валутата. Това имаше отрицателни последици: конвертируемото песо беше обезценено на неформалния пазар. Гражданите на Куба ще имат шест допълнителни месеца от 1 януари, за да могат да обърнат останалата част от наличните CUC в кубинско песо.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар