Зима

Зима
Пролет

5 декември 2020 г.

Още една черна книга на разхищението, правим библиотека?

Но какво от това, след като гласът на българският данъкоплатец продължава да си е глас в пустиня... 

 

За пети пореден път Фондация за свободата "Фридрих Науман" издаде "Черна книга на правителственото разхищение в България". 

Както самите издатели описват произведението си, то представя случаи за лошо похарчени пари на данъкоплатците, намеци за корупция и нецелесъобразно усвоени средства от Европейския съюз. Освен това се показва и как (понякога) държавата и общините се отнасят безотговорно към нашите пари - харчат нашироко, главно за скъпи и излишни неща.

"Специално внимание издателите обръщат на случаи за неправомерно усвояване на еврофондовете. "Черната книга" цели да провокира гражданския контрол, да накара гражданите да се ядосат и да търсят прозрачност и отчетност от институциите", заявява програмният координатор на Фондация „Фридрих Науман“ Петя Дюлгерова.

Начинанието на фондацията е прекрасно и едновременно с това - предизвиква чувство за обреченост. За да разберем защо, достатъчно е да припомним, че идеята за  "Черна книга на правителственото разхищение в България" е родена още през 2014 година.

Първоначално замисълът е бил да се съдейства за създаването на Асоциация на българските данъкоплатци, която да разработва случаи на лошо похарчени или направо откраднати пари на българския и на европейския данъкоплатец. Идеята за Асоциацията обаче така и не стигнала до реализация. Нищо, че в Германия съществува Съюз на германските данъкоплатци и в тази посока има достатъчно натрупан опит.

Нещо повече - тамошната организация на данъкоплатците издава веднъж годишно подобна "Черна книга". В тиража за 2020 г. са регистрирани 100 случая на пилеене на обществени средства в Германия. Един от тях разказва за круиз дo Aфрикa нa дeпутaти oт мecтния пaрлaмeнт нa прoвинция Рaйнлaнд-Пфaлц. Прeз януaри т.г., за 5-дневна визита в Буркина Фасо и Сенегал, двайсетината пътешественици похарчили близо 50 000 eврo "народна пара".

Предполагам, че всеки български данъкоплатец ще се досети за поне стотина местни случая на разхищение, престъпно усвояване и откровено крадене както на собствените му пари, така също и на средствата от еврофондовете.

Всичката логика в дейността на правителството и законотворците сочи "натам". Като се започне от високите заплати, които народните избраници редовно си индексират (макар да сме в икономическа дупка заради пандемията) и се стигне до чиновническата партизанска армия на ГЕРБ, за която редовно се полагат изключителни финансови грижи.

Ефектът е очевиден: докато останалата част от народонаселението издъхва от ограничителните мерки и уж мекия локдаун, кабинетът раздава пари на калпак. Даже реабилитира възможността държавните чиновници да получават допълнителни средства от участието си в бордовете на държавните фирми, които по традиция продължават да са на загуба. И всичко това - все с нашите грешни народни пари.

А, ако започнем да изброяваме откровените кражби на евросредства, шашмите с обществените поръчки, къщите за тъщи, магистралите, изградени върху златен пясък - ще издадем не пет, а цяла библиотека "Черни книги на правителственото разхищение". 

Но какво от това, след като гласът на българският данъкоплатец продължава да си е глас в пустиня. И нито съюз, нито черна книга ще го спасят, дорде управляващите не му видят сметката...


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар