Зима

Зима
Пролет

9 декември 2020 г.

Управляващите гледат смъртта с розови очила

На държавата й се привидяха позитивни знаци за пандемичната обстановка
 

Някакъв нездрав оптимизъм е обзел управляващите по повод развоя на пандемията. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова само дето не запали отоплителните котли  в детските градини, за да почнат те да приемат дечицата от началото на следващата седмица. Причината - тя видяла обнадеждаващи резултати от прилагането на ограничителните мерки.

А главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разкри че решението за връщането на децата в детските градини е медицинско и икономическо. Икономическото основание било, че много от родителите не  работят, защото трябва да гледат децата си и ако яслите и градините отворят две седмици преди изтичането на срока на мерките 21 декември, нещата ще си дойдат на мястото.

Навярно някой е подшушнал на доцента логиката на това икономическо основание, защото да предполагаме задълбочена икономическа експертиза у един главен държавен здравен инспектор е твърде рисковано. Защото иначе би трябвало да отговори на редица въпроси, отнасящи се до областта на заетостта, труда, производството, социалните политики и прочие.

Ето защо би трябвало да повярваме без никакво съмнение на т.нар. от доц Кунчев медицинско основание. Според него има позитивен знак, тъй като имало намаляване на броя на заразените лица. "Имаме спад на случаите с малко над 7%, в сравнение с първите 14 дни на миналия месец. Мерките имат смисъл и това се вижда", заяви здравният експерт. А здравният министър Ангелов пък направо отчете рекорд с излекуваните, без да коментира колко са починалите от заразата.

И двамата или са слепи, или лъжат като дърти циганки. За какъв спад и положителни тенденции говорят, след като любимата на управляващите статистика за развоя на пандемичната обстановка твърди съвсем друго!

Първата жертва на коронавируса е 66-годишна жена, починала на 10 март 2020 година по време на първата вълна от пандемията. Нещата след това се развиват главоломно - от март 2020-а до края на ноември според официалните данни на здравното министерство общият брой на починалите е 3814, а само за месец ноември починалите са 2583. За първите девет дни на декември обаче отчетливо се забелязва ръст на смъртността - само за периода 1 декември - 9 декември починалите са 1342, тоест малко повече от половината от бройката за месец ноември.

А сме само в началото на последния месец от годината и ако има ръст на смъртността, за какви положителни знаци бълнуват тези люде?! Очевидно е, че никакъв спад няма и никакви положителни тенденции в развитието на ситуацията.

Не е зле в желанието си да угодят на властимащите, поне отговорните медицински лица да се вгледат в цифрите. И да замълчат, както съветва популярният афоризъм.

Изглежда обаче те вършат и говорят онова, за което ги натискат върховете на държавата и лично премиерът Бойко Борисов. Ако зависи от него, той ще отвори широко портите на държавата, само и само да се пълни хазната на държавата, която вече е задлъжняла с милиарди - било за измислени заеми, било за самолети, или кораби и друго въоръжение.

В едно обаче Борисов е прав и под думите му ще се подпише всеки един българин. Както самият той призна, "в тази пандемия, в тази финансово-икономическа криза, упованието на хора в Бога е изключително важно".

Така е. Тъжно е, че и Бог мълчи пред цифрите за починалите от заразата, но за разлика от измислените божества по земята, единственото ни упование все пак е Той. 


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар