Зима

Зима
Пролет

18 декември 2020 г.

Забраниха на Русия да участва в олимпиадите и световното първенство по футбол

Страната няма да може да домакинства никакви значими спортни събития по време на двугодишния период на забраната
 

 

Русия няма да може да се представи под своя национален флаг и със своя химн на олимпийските игри в Токио 2020 и Пекин 2022, както и на световното първенство по футбол в Катар`22. 

Това постанови спортният арбитражен съд (CAS) в Лозана при обжалването от руската страна на наложената 4-годишна санкция, наложена от световната антидопингова агенция (WADA) заради системна манипулация на проби от спортисти в Московската лаборатория. Единственото решение в полза на Руската федерация е, че периодът на наказанието се свива наполовина и ще изтече в края на 2022 г., съобщава Glasove.com.

През това време само отделни руски състезатели, които покрият редица критерии на WADA, ще получат право да участват под неутрален флаг на двете олимпиади. Същото важи и за футболния Мондиал`22, където Русия ще може да се яви без националните си символи, ако "сборная" преодолее квалификациите на ФИФА в зона "Европа".

Същевременно страната няма да може да домакинства никакви значими спортни събития по време на двугодишния период, като ще ѝ бъдат отнети всички вече поверени световни шампионати, "освен ако е юридически или практически невъзможно". Според решението на CAS президентът на Русия Владимир Путин, както и всички други представители на правителството, нямат право да присъстват на лятната и зимната олимпиада, "освен ако не получат лична покана от японския премиер Йошихиде Суга".

Днешното решение на CAS влиза незабавно в сила и с него трябва да се съобразят както международният олимпийски комитет (МОК), така и всички световни и континентални спортни федерации.


Няма коментари:

Публикуване на коментар