Зима

Зима
Пролет

22 януари 2021 г.

Димитър Димитров: Нищо не е съвсем ясно относно провеждането на изборите на 4 април

Нови ще са и изборните протоколи, което ще наложи обучение на членовете на секционните избирателни комисии 

 

"Нищо не е съвсем ясно относно провеждането на изборите на 4 април."

Това заяви по бтв говорителян на ЦИК Димитър Димитров. 

"Един от основните проблеми е как ще гласуват поставените под карантина хора. Това ще се превърне в предизвикателство, още повече че в деня преди изборите ще има нови хора, поставени под изолация заради COVID-19. Една подвижна избирателна комисия трябва да получи списък и да посети всички избиратели", посочи Димитров.

"Ще трябва в много кратки срокове и взаимодействие със здравните власти да уточним списъка. Карантинираните в събота трудно ще попаднат в него, ако не направят някакво усилие. Все пак има обстоятелства, които няма как да бъдат преодолени. Ще дам глупавият пример с “човекът почина вчера, няма как да гласува”. Това е нещо подобно, но в различни измерения. Ще направим всичко възможно. Тези текстове ще са публикувани, ще дадем възможност да се заявява такова гласуване", посочи говорителят на ЦИК.

Той бе категоричен - гласуването по пощата не е новост, която може да се организира достатъчно сигурно и за толкова кратък период. Димитров обясни, че се изисква регистър на избирателите - въпрос, който е бил занемарен.

Нови ще са и изборните протоколи, което ще наложи обучение на членовете на секционните избирателни комисии.

"Ще се появи графа с броя бюлетини, подадени чрез машина. Дават ли си сметка тези, които настояват за онлайн наблюдение, че разпечатката, излизаща от машината ще съдържа 300-400 реда. Кой как ще види какво пише в тази разписка? Тя напомня касовите бележки във всеки супермаркет", посочи Димитров.

Комисията щяла да направи максимално усилие, за да се използва най-големият възможен шрифт, за да се избегнат грешки при разместване на редовете. Въпросът бил технически.

"Когато се предават протоколите, ще се сравнява това, което е записано във флашките. Тогава ще се налагат корекциите", обясни още говорителят на ЦИК.


 



Няма коментари:

Публикуване на коментар