Зима

Зима
Пролет

5 януари 2021 г.

В Китай осъдиха на смърт бивш шеф на държавна компания за огромни подкупи в кеш и злато

Лай Сяомин бе признат за виновен по обвинения за приемане на подкупи в размер на 365 млн. долара 

 

Бившият шеф на китайската държавна компания за управление на активи China Huarong Лай Сяомин беше осъден на смърт за приемане на подкупи, корупция и бигамия. 

Това е едно от най-големите антикорупционни дела в страната, съобщават "Ройтерс" и "Блумбърг".

Лай Сяомин бе признат за виновен по обвинения за приемане на подкупи в размер на 1.79 млрд. юана, което е около 365 млн. долара. Това се случило в периода 2008-2018 година. Всички негови активи ще бъдат конфискувани в полза на държава.

"Лай Сяомин беше беззаконен и изключително алчен", се казва в съдебното решение.

Съдът отбеляза, че по-голямата част от корупционната дейност се е състояла след 18-ия конгрес на Комунистическата партия, който се проведе в края на 2012 година. Това събитие е знаково, тъй като отбелязва началото на антикорупционната кампания, подета от президента Си Дзинпин, която бе и отличителен белег на първия му мандат като държавен глава.

"Социалната вреда беше огромна, а престъпленията - изключително тежки и той трябва да бъде строго наказан съгласно закона", категоричен е съдът.

China Huarong е една от четирите големи държавни фирми за управление на активи в Китай.

В началото на 2020 г. бе излъчен документален филм, в който Лай Сяомин признава, че е предпочитал да получава плащания в брой и да транспортира парите до апартамент в Пекин, къде по-късно полицията откри над 200 милиона юана.

След като бе задържан през 2018 г., полицията установи, че Лай Сяомин притежава огромен брой имоти, луксозни часовници, автомобили, злато и колекции от произведения на изкуството, които също са били приемани като подкупи.

Отново през 2018 г. той беше изключен от управляващата Комунистическа партия. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар