Зима

Зима
Пролет

1 януари 2021 г.

ЧНГ с по-високи цени, пенсии... Кое и с колко?

Обичайното новогодишно поскъпване по традиция остава и от този 1 януари, има обаче и ръст на доходите за най-бедните пенсионери и работещи.

 

Минималната работна заплата се увеличава на 650 лева от днес или с 40 лева спрямо вече изтеклата година. Също толкова става и минималният осигурителен размер за самоосигуряващите се.

Минималното заплащане на час от днес е 3.92 лева.

С 6 лева се вдига линията на бедност за 2021 година и минимумът вече е 369 лева.

Щастлив за най-бедните пенсионери е днешният 1 януари. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 250 лв. на 300 лв. За съжаление обаче около половината от пенсионерите у нас ще получават именно него.

От 1 януари се увеличава и максималната пенсия, като тя расте с 20% до 1440 лева. Досега тя беше 1200 лева и ощетяваше хората с високи доходи, които са се осигурявали в пълния им размер.

Не само през януари, но и в следващите два месеца възрастните хора ще получават по 50 лева бонус към пенсията си като мярка в коронакризата.

Продължават плавно да растат възрастта и стажът за пенсиониране. Така от началото на Новата година жените ще се пенсионират при навършени 61 г. и 8 месеца и 36 години трудов стаж, а мъжете на 64 г. и 4 месеца и 39 години трудов стаж, съобщава Dnes.bg.

Възнaгpaждeниeтo зa нoщния тpyд oт 1 янyapи 2021 г. cтaвa 0.15% oт минимaлнaтa paбoтнa зaплaтa зa вceĸи oтpaбoтeн чac, нo нe пo-мaлĸo oт 1 лв. Досега то беше 0,25 ст за час, а борбата за повишаването му наистина дългогодишна, защото не беше променяно от 2007 г.

Каква ще е цената на природния газ, ще реши в първия ден на Новата година енергийният регулатор КЕВР. Газовият доставчик "Булгаргаз" предлага леко поевтиняване спрямо декември.

Водата ще поскъпне в 7 града, като най-значителният ръст е в София и в Разград - с 6% или с около 20 стотинки за кубик. Намаление на цените има в 16 града. Най-голямо е поевтиняването в Кресна - с почти 17%.

От днес излизат от обращение банкнотите от 2 лева, които престават да бъдат законно платежно средство. Те ще се обменят на касите на БНБ по номинална стойност без такса и краен срок.

От 1 януари 2021 г. българските граждани ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В този период те ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.


Няма коментари:

Публикуване на коментар