Зима

Зима
Пролет

23 януари 2021 г.

Властта, на която вечно хората са ѝ виновни

Живеем в държава, където все някой друг е виновен и всички сме невинни... 

 

Не минава ден, в който управляващите да не оправдаят своя грешка с действията на гражданите, обстоятелствата и какво ли още не. 

На властта у нас грешките са ѝ неприсъщи.

Ако за безкрайните ремонти на ремонтите не са виновни природните стихии, то отговарят гражданите - рушат всяко едно благо, създадено от управлението, само недоволстват и по цял ден "пишат постове".

Обвиненията се засилиха след избухването на пандемията и периодично не пропускат да отбележат, че безотговорността на обикновения човечец разпространява вируса. Мерките са адекватни, най-либерални, най-добри, само че хората протестираха цяло лято срещу корупцията и затова есента ни сполетя втората вълна на COVID - 19.

Компенсациите за служителите от затворените бизнеси се бавят - подавали се сгрешени декларации. Обявеният ред за ваксинации не се спазва - никой не искал да се ваксинира и щели да изхвърлят дозите...

Когато премиерът Бойко Борисов беше попитан защо не спазва дистанция при обиколките си из страната, той отговори, че ако трябва да глобят него, трябва да глобят и половината държава "за какво ли не". Спазвал дистанция и някой като се засилел към него, той го отблъсквал. Здравният министър Костадин Ангелов естествено не пожела да каже извършва ли министър-председателят нарушение и кротко отбеляза, че глоби можела да налага само съответната РЗИ.

Този пример не е нищо особено, но е събрал в себе си цялото отношение на управниците към всеки проблем, критика или недоволство.

Впрочем всичко, касаещо пряко действията на премиера, се оказва и извън компетенциите на съответния ресорен министър. Така и шефът на столичната Регионална здравна инспекция Данчо Пенчев преди време падна жертва на случая с карантината на Борисов и президента Радев. В крайна сметка отново оглави институцията, но здравният министър се дистанцира от случая.

Когато нещата издишаха и пред болниците умираха хора, проверките се водеха срещу лекари и ръководствата на лечебните заведения. А Ангелов отново вменяваше вина на хората, които не пазели лекарите. Виновна беше и нереформираната здравна система, като удобно бе пропуснато да се спомене защо това не е станало през последните 10 години.

По площадите цяло лято беше пълно с недоволни, а критиката бе, че се прибират с метрото, направено от ГЕРБ. Когато обаче преди дни метрото пропадна, цари мълчание. Виновна се оказа Перловската река.

Наводненията напълниха коритата на реките с боклуци, но екоминистерството заяви, че чистотата на първо място е отговорност на гражданите. Така е, но на второ кой е отговорен?

Сега, преди наближаващите парламентарни избори, се заговори за трета вълна на коронавируса. И като нищо вотът може да влезе в историята с най-ниската си избирателна активност. Само че пак няма да е ясно чия ще е вината - на ЦИК, на властта, на избирателите или на пандемията?

Живеем в държава, където все някой друг е виновен и всички сме невинни.

И свлачищата се опитват да компрометират сегашните управници


Бетина Мутишева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар