Зима

Зима
Пролет

12 януари 2021 г.

Мачкай, Нанси!

Оруел пише в "1984"-та: Човек има нужда от не повече от 300 думи, за да изразява любовта си към Големия брат и да изпълнява повелите му... 

 

След щурма на Капитолия и невротичните действия на демократите за импийчмънт на Тръмп Федералното бюро за разследване предупреди за планирани въоръжени протести в цялата страна в дните преди инаугурацията на Байдън. 

Всеобщият бунт назрявал във всички 50 щатски столици, нужни били извънредни мерки за охрана на конгресмени и сенатори. Пентагонът вече разреши 15 хиляди бойци от Националната гвардия във Вашингтон, а кметицата на града апелира към американските граждани да не посещават столицата в деня на церемонията.

От министри, депутати и съпартийци, през шефове на социални мрежи и бизнеси на Уолстрийт до Холивуд начело с Арнолд Шварценегер - голямо отричане и низвергване на президента пада. 

Няма спор обаче, че № 1 в размазването на бунта е парламентарната класна Нанси Пелоси. Жената с неподражаемия пламък на ултрафеминизма в очите сложи нещата на мястото им с въвеждане на "неутрален език" в парламентарния правилник.

Текстовете премахват от правилника на Конгреса всички местоимения или съществителни имена, които на английски език включват полова принадлежност, като "тя" и "той", "негов" и "неин". Заменят ги с "те" и "техните", дори в единствено число. Досегашната дума за председател на Камарата на представителите "chairman" става само "chair".

Отпадат и всички съществителни, сочещи пола в семейните и родствени връзки - "майка", "баща", "съпруг", "съпруга", "син", "дъщеря", "брат", "сестра", "баба", "дядо", "леля", "чичо" и производните им. Заменят ги с "родител", "брачен партньор", "дете", "сиблинг" (лице, родено от същия родител – брат или сестра). Всички останали родственици ще се обозначават като "роднини", като "вуйчото" например ще е вече "сиблинг на родител".

Мотивите за промените са, че с тях се показва зачитане към всички полови идентичности, с което да бъдат насърчени "включването" и "разнообразието" в дейността на Конгреса. Самата Пелоси увери, че "смелите реформи" били резултат от интензивни разговори с много заинтересовани страни. "Това е глупаво. Подпис. Един баща, син и брат", написа в социалните мрежи лидерът на републиканците в Конгреса Кевин Макарти.

Иначе Оруел пише в "1984"-та за речника на новоговора: Човек има нужда от не повече от 300 думи, за да изразява любовта си към Големия брат и да изпълнява повелите му. А в Светлото бъдеще езикът изобщо ще отпадне като средство за общуване между хората, защото те със сърцата си ще чувстват, какво иска да им каже Големият брат."

Нанси Пелоси

 

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар