Зима

Зима
Пролет

27 януари 2021 г.

Кирил Вълчев е новият генерален директор на БТА

Генералният директор на БТА се избира от парламента с 5-годишен мандат

 

 

Без дебат със 105 гласа "за" без "против" и въздържали се парламентът избра за генерален директор на БТА Кирил Вълчев, предложен от управляващата партия ГЕРБ.

Изборът на генерален директор на Българската телеграфна агенция бе първа точка в програмата на Народното събрание за тази седмица.

Генералният директор на БТА се избира от парламента с 5-годишен мандат. Две бяха кандидатурите за генерален директор. От ГЕРБ предложиха водещия на предаването „Седмицата" по Дарик радио Кирил Вълчев. Неговата кандидатура бе подкрепена и от синдикалните организации в агенцията.

От БСП внесоха кандидатурата на Ивайло Данаилов, филолог и журналист, който беше съветник на Сергей Станишев по време на правителството на тройната коалиция.

До нов избор се стигна, след като в средата на ноември след кратко боледуване на 67-годишна възраст почина досегашният ръководител на агенцията Максим Минчев.

Вълчев (47 г.) е адвокат в сферата на интелектуалната собственост, медийно, търговско и гражданско право. Завършил е НГДЕК, а професионалната му биография е свързана както с БТА, така и с БНР и БНТ. Той е правен съветник на БТА. Вълчев е завършил право в Софийския университет. 


И двамата кандидати са бивши кадри на Българската телеграфна агенция.


Няма коментари:

Публикуване на коментар