Зима

Зима
Пролет

28 февруари 2021 г.

Гешев, фалшивите новини и двойният аршин

Понеже българите не ядат доматите с колците, правят разлика между акция "Кокошка" и сериозен удар срещу наркоразпространението... 

 

Значението на "Туитър" изглежда започна да девалвира, след като и главният прокурор Иван Гешев активно използва социалната мрежа като канал за пропагандиране на успехите на прокуратурата. 

Както е известно, една от причините за компрометирането на доверието към която и да е социална мрежа е разпространението на фалшиви новини. А какво е хвалбата, ако не фалшива по съдържанието си вест, старателно скрита под булото на правдоподобността? Според Речник на българския език, хваленето е нескромно изтъкване на съмнителни достойнства или заслуги.

Фигурата на нашенския главен прокурор обаче е твърде незначителна, а географското ни отстояние от централата на "Туитър" би могло да се опише като "някъде далеч, на кучето в г...а". Така че да очакваме реакции, подобни на блокирането на акаунта на президента Тръмп в САЩ, е напразна надежда. По тази причина ще трябва да си отваряме очите на четири, когато четем излиянията на Гешев в "Туитър".

Последният му туит също се опитва да ни качи на шейната. В петък (26 февруари) Обвинител № 1 ни "зарадва" с твърдението си, че системната работа на прокуратурата и МВР в противодействието на наркоразпространението отново дава резултат.

И като доказателство е прикачил към благата вест няколко снимки от акция на МВР и прокуратурата, при която е разкрита оранжерия за марихуана в ловешкото с. Румянцево. "Както намалихме телефонните измами, така ще ограничим и престъпленията с наркотици", тържествено се заклева в допълнение Обвинител №  1.

От снимките е видно, че производството на оранжерията в Румянцево едва ли би представлявала някаква наркотична заплаха за жителите на Ловешка област. Ако тя се намираше в Северна Македония, която през т. г. очаква 250 млн. евро от износ на канабис, може би собственикът ѝ трудно би получил лиценз заради липсата на бизнес размах. Но, според главния прокурор  Гешев, разкриването ѝ тук е крупен успех в борбата с наркоразпространението.

Слава богу, "Туитър" позволява свободното четене и на други мнения. Ето няколко коментара по повод туита на Гешев:

Teodor Boronsuzov @boronsuzov

Това е трева, каква лаборатория г-н Гешев?

Смелият Анонимко @braveanonymous

Не може да е по-опасна от шкафче пълно с пачки от по 500 евро и от цял отнет асансьорен бизнес, па нека съм наркоман.

Marinova B. @b_marinova

Хората в Европа и по света вече я продават в аптеките. Когато завършите акция "Кокошка", ха дано (ама надали) видим и сериозни акции.


Толкоз по въпроса за разликата между фалшивата новина и обикновената хвалба. И понеже българите не ядат доматите с колците, правят разлика между акция "Кокошка" и сериозен удар срещу наркоразпространението. Какъвто, например, би могъл да бъде онзи случай  от "Студентския град" - със заловените 325 кила кокаин. Тотал щета!

На съд са пратени един пенсионер по болест с ампутиран крак и 32-годишният му авер със съмнителни интелектуални качества. Ако Гешев, прокуратурата и МВР си бяха на мястото, Манол Николов и Николай Петров щяха да бъдат обвинени за организирана престъпна група за разпространение на наркотици - чл. 321 от Наказателния кодекс. Въпрос на тънкост и умение е да се разкрие каква е била ролята им в групата - на организатори или на изпълнители.


Те обаче са обвинени по чл. 354а, ал. 2, от Раздел II "Престъпления против народното здраве и против околната среда" от НК - държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение. Ама как са ги набавили, за да ги държат, с какви пари са ги платили - това не е въпрос, занимаващ разследващите от МВР и наблюдаващите ги прокурори!

Очевиден е двойният аршин на Гешев - един за кокошкарите от село Румянцево, друг - за неизвестните босове от трафика на онези 325 кила чиста кока, които ще останат в сянката на прокурорския чадър.

За подобни нагли демонстрации на двойни стандарти в нормалните държави се стига до разследване и съд. Но не и в България, където над главния прокурор е само Господ. А, и парцалената фигура на онзи обвинител, дето уж щял да разследва шефа си за нарушения и престъпления!

Все някой ден обаче ще дойде Видовден, когато наяве излизат всички сторени злини...


 Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар