Зима

Зима
Пролет

27 март 2021 г.

27 март - Международен ден на театъра

От времето на Древногръцкия театър до днес магията на театъра привлича милиони хора по света 

 

На 27 март честваме Международния ден на театъра.

Традицията е започната през 1962 г. с решение на Деветия конгрес на Международния театрален институт към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Проявите, свързани с този ден, са както мащабни театрални събития, така и съвсем интимни чествания на любовта към магията на театъра. Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто.
 

Театралното изкуство възниква в Древна Елада. В началото са започнали да се изнасят пиеси по време на празниците в чест на Дионис.

Характерна черта за древногръцкия театър е това, че всяка пиеса включвала максимум трима актьори и то само мъже. Всички те са носели маски, които им позволявали да играят няколко роли наведнъж.

А Древен Рим театъра е променил своя облик – увеличил се е броят на актьорския състав и вече сред актьорите се появили и жени. В Средновековието промяната на историческата обстановка предразполага към промени в културната среда.

Разпространението на религията във всяка една сфера на живота променя и театралното изкуство.

По това време се играят предимно пиеси с религиозен характер, които имат за цел да проповядват определени идеали.

Истинският апогей в разнообразието на театралната сцена се достига през 20-ти век. Нови стилове, синтез на нови и стари театрални форми, авангардни театрални течения, пиеси, инспирирани от променящата се ежедневно житейска сцена.

От времето на Древногръцкия театър до днес магията на театъра привлича милиони хора по света – в тъмната зала на светлата сцена струи животът.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар