Зима

Зима
Пролет

25 март 2021 г.

Приключи мандатът на 44-ото Народно събрание

Народното събрание е провело за изминалите четири години общо 487 заседания 

 

Последното си заседание проведе днес 44-ото Народно събрание. То има една единствена точка - закриване на този парламент.

Депутатите от това Народно събрание влязоха за първи път в пленарната зала на 19 април 2017 г. след предсрочни парламентарни избори и останаха за пълен четиригодишен мандат. Заседанието бе свикано с указ на държавния глава Румен Радев. Първоначално председател на парламента бе Димитър Главчев, но след като подаде оставка, постът му бе зает от Цвета Караянчева.

Досега парламентът е провел 11 пленарни сесии. Отхвърлени бяха пет вота на недоверие срещу правителството и разгледани 26 президентски вета, като 44-ият парламент се съобрази с 2 от тях и обяви извънредно положение заради пандемията от COVID-19.

Народното събрание е провело за изминалите четири години общо 487 заседания, на които са били приети 497 закона и са внесени 829 законопроекта. Депутатите не са били изрядни. Натрупаните "неизвинени отсъствия" от заседания са 5163, а при разгорещяване на дебатите са били налагани и наказания - общо 28. Това са порицания, забележки и отстраняване от заседания.

Към премиера са били зададени 43 въпроса, той е отговорил само на 14 от тях – 9 писмено и 5 устно в залата, съобщава Banker.bg.

Преди закриването на заседанието прозвучаха химнът на Република България и този на Европейския съюз. Депутатите посрещнаха химните на крака, а последният звънец на 44-тото Народно събрание удари председателят Цвета Караянчева.

Според традицията след приключване на работата си, народните представители ще си направят снимка за спомен.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар