Зима

Зима
Пролет

5 март 2021 г.

Няма такава държава, защото има такъв народ

Слави Трифонов ще има думата в определянето на българската политика след 4 април, което е пълен потрес и абсолютен знак, че алтернатива няма, скоро няма и да има...

 

 

Слави Трифонов представи своя екип, с който ще участва на предстоящите парламентарни избори. 

Той направи това в начумерено изявление, написано от неговите сценаристи, което прочете с голямо усилие и лапсуси от аутокю в пряко излъчване от собствената си телевизия. Аутокюто представлява екран, монтиран пред камерата, на който се прожектира текста, а водещият създава илюзията, че го говори от себе си, докато всъщност го чете, гледайки в камерата. С това се изчерпва и цялата компетентност на Слави Трифонов в политиката - той чете лошо чужди думи по чужда воля, за да вземе гласовете на избирателите и да ги даде на когото трябва, когато влезе в парламента. Стар, изпитан номер, който безотказно работи от десетилетия насам.

Слави Трифонов няма качества - той изглежда зле, не може да води свободен разговор, въпреки че това му е основната работа като тв водещ, защото има дефицит на интелигентност и непреодолими комплекси за малоценност, които избиват в смешен нарцисизъм, а през целия си живот е чел чужди думи от аутокюто. Неговото единствено качество е провинциалната амбиция, което за България винаги е било достатъчно, за да те изстреля на върха. Мисля, че има шанс да вземе много гласове на предстоящите избори, именно защото е нелеп и напълно неадекватен.

Идеите му за политиката, описани в референдума, са не просто глупави, а опасни и е пълна трагедия, че толкова много хора гласуваха за тях преди години. Това е интелектуална и духовна катастрофа при значителна част от населението, която с годините все повече се усилва, вместо да отстъпи място на зрелостта и разума. Да гласуваш днес за Слави Трифонов след 20-годишните му екранни усилия да издигне мутрите в култ и да легализира чалгата, обслужвайки най-отвратителното задкулисие в българската политика, е престъпление.

Хората в България масово се лепят като мухи на мед върху такава комбинация. Гледах изявлението му, когато представяше своите листи и не можех да повярвам, че ще се намерят хора, които да харесат тази грозна, изкривена от глупост и амбиция физиономия и вдървеното представяне на нейните проксита, рецитирайки от същото аутокю своите недодялани идеи за управлението на страната. Разбира се, че се излъгах.

Във форумите беше пълно с възхитени почитатели, които най-после са открили добри експерти и конкретна програма, които да подкрепят на изборите. Гламавост без край. Събрал Славчо Трифонов някакъв амбициозен и нарцистичен себеподобен народ и тръгнал да оправя държавата. Познавам поне трима от тези листи, които не могат да дишат Слави Трифонов, но са там, защото другите не са ги поканили, а не могат да живеят без публично внимание или ако не са в играта. Като влязат в парламента, ще бъдат напазарувани без проблем от всички, които предлагат власт, а от днешната им помпозност за програми и опозиционност няма да остане и следа.

За съжаление, има такъв народ. И именно този народ е виновен да няма такава държава. Това е манталитет, култура (или по-скоро липсата ѝ), незрялост, примитивизъм и разпуснатост, които разрушават всичко в името на личния селски кеф. Пръжки с лук и чалга. Няма друг хоризонт, каквото и аутокю да им сложат отпред, какъвто и костюм да им облекат, в каквото и студио да ги сложат. Жалкото е, че хора като Андрей Чорбанов, който седеше добре в началото на пандемията със своята ирония и скептицизъм, са се навили да бъдат шутове на Слави Трифонов, пак заради нарцисизъм и жадната амбиция да не слизат от екран. Това е генерален проблем в България.

Умните и красивите са готови да слугуват на простите и неприятните за едната мимолетна слава и усещането, че са в играта на властта. В интерес на истината не всички, но изключенията са единици.

Спомням си как преди двадесет години Слави увещаваше един от най-добрите български артисти (няма да конкретизирам в коя област) да отиде при него, за да правят заедно шоуто: “Ти ще хванеш интелигентните и умните, аз ще държа простите и ще сме много добре.” Човекът имаше себеуважение и му отказа без да се замисля, но горе-долу тази вакса се опитва да налучква и сега с листите си и ще успее. Положителната реакция у много хора в социалните мрежи е знак, че я е уцелил. Не ми се мисли какво щеше да стане, ако нямаше Ковид и се беше пуснал по концерти с тъпата си чалга и отвратително пеене. Щеше да избие рибата - първо място, нов цар, спасител и т.н. Сега няма да има този шанс, но при стечение на обстоятелства и слаба избирателна активност е напълно възможно да изпревари БСП. Трудно, но не е невъзможно.

Във всеки случай Слави Трифонов ще има думата в определянето на българската политика след 4 април, което е пълен потрес и абсолютен знак, че алтернатива няма, скоро няма и да има. 


 Явор Дачков, в. "Галерия"

Няма коментари:

Публикуване на коментар