Зима

Зима
Пролет

21 март 2021 г.

Паниката - основен инструмент на българския модел

Хаосът и страхът са първи помощници в разрешаването на кризи. Но не обществените кризи, а на политическите...

 

 

"Европа вече не говори за българския модел за справяне с пандемията. Европа вече прилага българския модел!" 

Това заяви гордо здравният министър Костадин Ангелов на последния брифинг, посветен на коронавируса.

"Жална ѝ майка на Европа тогава!", бихме казали ние. Защото това хвалебствие ни се случва, след като успяхме да забравим за масовата ваксинация, а по интензивност на COVID смъртността сме трети в света. Тоест - ножът е дървен, но мрем като мухи!

След нелепото отваряне на заведенията в началото на месеца - защото премиерът Борисов така беше обещал - българският модел се разгърна за отрицателно време и пак въдвориха всички под домашен арест. Уж само за 10 дни, но... иронията си е ирония: вързахме първа мартеница отворени, срещаме първа пролет затворени!

Въпросът ще да опира до много прецизни сметки. Всичко е изчислено, а властта балансира, разхождайки се по доверието на хората. Но простолюдието няма как да разбере висшата математика. То си знае своето - обезщетения, та обезщетения, гаранция, сигурност... Все примитивни неща.

Честно ли е, мисли си управлението, постоянно някакви хора да държат сметка кога какво се отваря и затваря, да броят легла по болниците и постоянно нещо да искат. Ресторантьори ще искат пълно затваряне - къде се е чуло и видяло подобно нещо?

Да, ама в прецизните изчисления, направени от кабинета и прикрепените към него здравни експерти, май не влизат числата от загубите при всяко отваряне и затваряне на бизнеса. А тези числа говорят, че действията на парче и играта на иди ми - дойди ми (т.е. на затваряне и отваряне през два месеца), хем не решават проблема с разпространението на вируса, хем на бизнеса му излиза още по-солено.

Но има време. И Европа ще се научи как стават нещата. Явно през цялото време се състезаваме с останалите държави доколко са "либерални" мерките, както Борисов повтаря през ден. Не се съревноваваме обаче с останалите страни по обезщетенията, предоставени на физическите лица и бизнеса.

Прогнозите за поредното затваряне са много и нито една от тях не е розова. Изходът от този куц локдаун е след 10 дни да ни пуснат за две денонощия по кръчмите, точно преди изборите. Да му ударим по една наздравица и хубаво да си помислим за кого да гласуваме. Естествено, везните отсега се накланят в правилната посока - в полза на благодетеля, разрешил ни да пийнем преди следващото затваряне.

Другият вариант е да удължат мерките с още няколко дни, с което силно да бъде ударена избирателната активност. Вече е ясно, че правителството не се опитва да овладее паниката сред обществото. Хаосът и страхът са първи помощници в разрешаването на кризи. Но не обществените кризи, а на политическите.

Не стигаше всичко това, ами и проблемът с ваксинацията крайно се задълбочи след проблема с препарата на "АстраЗенека". Редица европейски страни спряха имунизацията с оксфордската ваксина заради съмнения, че има връзка между нея и смъртни случаи. Европейският лекарствен регулатор се захвана да проверява казуса. У нас също спряха ваксината и съобщиха за починала жена в Пловдивско, имунизирана с "АстраЗенека".

С това масовата имунизация секна, тъй като с оксфордската ваксина е основната, на която разчитаме. По складовете има около 100 000 дози. След позицията на Европейската комисия по лекарствата, според която ваксината е безопасна, стопираните дози бяха освободени за масово използване, но доверието към "АстраЗенека" продължава да пада. Така де, нали се славим надлъж и шир със скептицизма си? Пък останалите, които са си поръчали чрез електронния портал от другите ваксини, да си чакат... незнайно докога.

След като видя, че за недостига на ваксини не може да държи сметка на гражданите, премиерът Борисов реши да тропне по масата на Еврокомисията: той поиска компенсационен механизъм при бъдещи доставки на имунизационните препарати и... отрече възможността все пак от Брюксел да не са виновни, че сме поръчали по-малко ваксини.

Здравният министър реши да не остане по-назад и отново се скара на хората с неприятните въпроси. И по-специално на онези, които щели да обвинят правителството в разхищение, ако то си било позволило лукса да поръча ваксини на корем.

А личните лекари за пореден път се оплакаха, че се най-пренебрегвани по веригата и отново са получили с 1/3 по-малко ваксини от заявените количества. Но и с тях - като с останалите: като ми пееш, Пенке ле, кой ли ми те слуша?

И така нещата се повтарят, като всяка седмица към хаоса се добавят нови и нови екстри. Всички неприятности, произтичащи от сбърканото управление на тази криза, несъмнено не повишават доверието към правителството. Но монетата винаги има две страни, а тоталната обезвереност в повечето случаи е в полза на статуквото. 

Борисов във Виена настоява за компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19

 

Бетина Мутишева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар