Зима

Зима
Пролет

30 март 2021 г.

Продават хотели като топъл хляб

ЧСИ-тата предлагат атрактивни цени за ваканционни имоти по Северното Черноморие


 

Хотелиерският бизнес в страната направо се удави в дългове и активите му вече стигат до публична продан. 

Десетки са обявленията в регистъра на частните съдебни изпълнители, за които в последната година се отвори доста работа. Картината, която имотите за продан очертават само през последния месец е повече от плачевна. В нея хотелите по северното черноморие сякаш са поставили само основните щрихи.

Илюстрация на пораженията

Във Варна, например, този месец се предлагат няколко хотела, които са натрупали дългове към общината и Националната агенция по приходите.  

Сред тях е и хотел „Гардия“ в "Златни пясъци". Той е собственост на „Грасан България“ , което пък е еднолично притежание на регистрираното в Панама дружество „Грасан мениджмънт Инк“. Ако съдим по последния протокол от заседанието на съвета на директорите (от 15 март 2018 г. ), панамските началници на дружеството – Хосе Е. Силва, Марта де Сааведра и Дианет М. Де Оспино, в България се представляват от неуморимия икономически коментатор Владимир Каролев.

Въпреки че винаги, когато го поканят да нищи финансовите политики у нас, Каролев не пропуска  да даде финансови „рецепти“ по всички въпроси, очевидно в този случай не е успял да се справи особено успешно.  

Заради натрупани  дългове, хотел "Гардия" е обявен на публична продан от частния съдебен изпълнител Станислава Янкова. Началната му тръжна цена е 1. 069 млн. лева. Огледите започнаха на 28 март и ще приключат на 28 април. Хотелът е с площ от  2059.00 кв. м, а прилежащата земя е близо декар.

Ако съдим по описанията на имота в рекламните сайтове, хотел "Гардия" се намира на 3 км от курортния комплекс "Златни пясъци" и е разположен е на висок хълм, отдалечен на 400 м от плажа. Построен е през 1998 г., разполага със 17 стаи, 3 апартамента и невероятна панорамна гледка към морето.

Като "екстри" са посочени централизирана климатизация, открит басейн (с чадъри и шезлонги), ресторант, лоби бар, скай бар и нощен бар.

На частния съдебен изпълнител Янкова очевидно й се отваря доста работа, тъй като е натоварена и с продажбата на друг атрактивен хотел в "Златни пясъци" – хотел „Дана палас“,  с площ от 7440.00 кв.м. и разположен на терен от 3.91 декара. Той е собственост на „Синчец ММ" ЕООД на Марин Луканов.  Търгът е насрочен за 19 април, а началната цена е фиксирана на 5.005 млн. лева.

Справка в Търговския регистър показва, че собственикът на този хотел има сериозни финансови затруднения, тъй като по фирмената партида са вписани няколко залога към различни кредитни институции - и на цялото търговско предприятие, и на дружествените дялове на компанията.

Ако съдим по представянето на хотела в туристическите сайтове, 5-етажният "Дана Палас" разполага със 148 двойни стаи и с 13 апартамента. Намира на около 500 м от плажа и на 400 м от центъра на курорта. Дали ще се намери купувач за него в края на следващия месец все още не е ясно…

Безспорен факт, че туристическата индустрия у нас понесе най-тежките удари от кризата, предизвикана от коронапандемията. Въпреки напъните на правителството да се справи със ситуацията, стотици хотели са на път да хлопнат вратите си окончателно. ЧСИ-тата извадиха на тезгяха и редица по-малки обекти. И това е само началото.

В Балчик, например, съдебният изпълнител Лучия Тасева предлага 4-етажен семеен хотел от 462 кв. м., разположен на терен от 1625 кв.м., за сумата от 422 922 лева. Имотът е собственост на Кожухарска фабрика "Свобода“ АД. От обявлението за продажба става ясно, че сградата е монолитна, с 45 стаи и избен етаж.

Кожухарската фабрика беше приватизирана от японската „Новак корпорейшън“, която през 1997 купи 80% от капитала на дружеството. От тогава до днес "Свобода" АД се представлява от Стефан Щърбанов, който е и миноритарен акционер. Очевидно собствениците на фирмата са се спънали в бизнеса по време на кризата, а хотелът е страничната дейност, с която могат да се разделят най-безболезнено.

В Кранево на публична продан е изнесен малък семеен хотел, собственост на Мария и Силвия Недкови. Той е четириетажен, разгънатата му площ е 625.00 кв. м и е разположен върху малък терен от 643 квадрата. От обявлението става ясно, че има 19 стаи плюс един апартамент. Очевидно собственичките му не са успели да се справят с натрупаните задължения към финансовата институция, която е наложила възбрана на имота и сега той се продава едва за 222 480 лева.

Подобна е картината и по Южното Черноморие, където съдебните изпълнители също разпродават малки хотели.

Дали обаче само пандемията е причина за този стремглав упадък в хотелиерския бранш, а не фактът, че прекомерното застрояване отдавна клати лодката на този бизнес? 

 

Мариета Велинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар