Зима

Зима
Пролет

15 март 2021 г.

Фабриката за скандали работи с пълни обороти

Нека не бързаме с обвиненията, етикетирането, заклеймяването и прокобяването. С интригите... 

 

Наясно съм, че е безсмислено да се опровергават манипулации, защото те от това се хранят. 

Но тъй като пропагандата успява да измами мнозина, а дори приятели са объркани от написаното в пишман "медиите" ни, по изключение ще се постарая да обясня. 

Повод за поредния режисиран скандал е Резолюцията на Европейския парламент от 11 март 2021 г. относно обявяването на ЕС за зона на свобода за ЛГБТИК лицата. Тя бе приета в ЕП с огромно мнозинство, сред което и гласовете на българската делегация от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, към която се числя. 

Ще речете: кому е нужна тази "зона на свобода"? Хората от тези общности и сега се ползват със законово гарантираните свободи? И това е самата истина.

Ще разгледаме най-напред контекста, после текста. 

Причина за резолюцията е решението на местни власти в някои страни в Източна Европа да въведат градове и зони, свободни от ЛГБТИК  лица. Освен че е репресивна, тази идея е и абсурдна. Това е контекстът.

А сега да видим текста (https://www.europarl.europa.eu/…/TA-9-2021-0089_BG.html…). Той се състои от дълго изброяване на съществуващи юридически актове и политически декларации, но диспозитивът му се свежда само до трите точки в самия край на документа:

1. с настоящото обявява Европейския съюз за „зона на свобода за ЛГБТИК лицата“; 

2. осъжда всички форми на насилие или дискриминация срещу лица въз основа на техния пол или сексуална ориентация; осъжда най-категорично убийството с явно хомофобски характер на Давид Полфлие, извършено в Белгия; 

3. възлага на своя председател да предаде настоящата резолюция на правителствата и парламентите на държавите членки, на Съвета, на Комисията, на Европейския комитет на регионите и на Европейския икономически и социален комитет. 

Има ли достоен за уважение човек, който подкрепя насилието и дискриминацията по какъвто и да било признак? Има ли някой, който подкрепя убийство с подобни подбуди? Що се отнася до първа точка, а именно „зоната на свобода ЗА ЛГБТИК лицата“, формулировката в нея е контрапункт на "зоните, свободни ОТ ЛГБТИК лица", за които стана дума по-горе. 

Резолюцията по никакъв начин не създава права и привилегии, защото не е законодателен акт. Още по-малко може да постави под въпрос решението на КС на РБългария относно Истанбулската конвенция. ИК отваря възможност за съдебни прецеденти, за подмяна на понятия и КС основателно я спря. Уви, у нас темата е толкова изопачена от пропагандата, че всяко нейно споменаване кара лековерните да мислят, че са "изтървали джендърите" и прочее глупотевини. 

Фабриката за скандали работи с пълни обороти. Преди месеци ЕП излезе с остро критична резолюция относно българските проблеми с корупцията и правовата държава, но българските медии така изопачиха съдържанието ѝ, че гражданите останаха с впечатление, че тя е в защита на ИК.

Избирателите на левицата не бива да се поддават на манипулациите на опонентите, които им внушават, че защитата на свободата и равноправието е отклонение, а тяхното място е редом с консерваторите и крайната десница. 

Затова нека не бързаме с обвиненията, етикетирането, заклеймяването и прокобяването. С интригите. 

Във времена на масивно настъпление срещу свободите ни под санитарни, здравни и прочее предлози, е важно да отстояваме всички отвоювани с десетилетия права, с които се ползваме, защото отстъпим ли от някои, скоро ще загубим и другите. Допуснете ли да се ощетят нечии права, скоро ще посегнат и на вашите.


 Иво Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар