Зима

Зима
Пролет

11 март 2021 г.

И една порция "кметски" милиони в края на мандата...

Само за 5 поредни заседания, правителството успя да ощастливи с около 74 млн. лв. две-три шепи градоначалници


 

Докато ГЕРБ и БСП спорят дали премиерът Бойко Борисов има право да кара държавната джипка за нуждите на своята предизборна кампания, т. нар. опозиция проспива солидните бюджетни средства, които правителството ударно разпределя към общините в навечерието на вота. 

Само за няколко правителствени заседания, количеството на раздадените пари достигна 74 милиона. Насреща управляващите получиха дежурните кметски благодарности, чиято горещина и страст спокойно могат да се изтълкуват и като гаранция, че всички помнят в чия ръка е и моркова, и тоягата.

На 10 март Министерският съвет предостави 10 млн. лв. на най-богатата Столична община, а до министрите седна и кметът Йорданка Фандъкова. Средствата бяха отпуснати за реализирането на инвестиционни проекти. От уточненията на Фандъкова се разбра, че проектите са свързани с основен ремонт и изграждане на улици и булеварди, за улично осветление, светофарни уредби, релсов път, за развитие на системата за видеонаблюдение, за реконструкция на сградата на детска поликлиника и за придобиване на софтуер. Според столичната кметица, благодарение на правителствената щедрост, общината ще пренасочи част от бюджета си към градския транспорт, който продължава да калкулира загуби заради намаления пътникопоток покрай пандемията.

Седмица по-рано, премиерската манна се изсипа върху още 10 общини. Финансова подкрепа в размер на 10.5 млн. лв. получиха кметовете на Аксаково, Враца, Сливница, Велинград, Драгичево, Пордим, Тутракан, Елин Пелин и Етрополе. С отделно решение община Панагюрище бе ощастливена с 2.5 млн. лв. за почистване на коритото на река Луда Яна. Сред късметлиите попадна и Русенския университет „Ангел Кънчев“, който получи 1 млн. лв. за нов учебно-изследователски корпус.

Преди това на ред бяха Перник, Разград и Аксаково, които си поделиха 9 млн. лв. не по равно, а по братски. Перничани ще укрепват и прочистват бреговете на Струма с 4.954 млн. лв., разградчани ще обновяват бул. "Априлско дело" със скромните 1.9 млн. лв., а в Аксаково ще похарчат цели 2.2 млн. лв. за основен ремонт на участък от общински път.

Успоредно с това, кабинетът увеличи с още близо 2 млн. лв. средствата за физическо възпитание и спорт в детските градини, училищата и висшите учебни заведения. Така осигурените за целта средства достигат вече 5 милиона. Одобрени бяха и 25 000 лв. за ремонтни и реставрационни дейности за храм „Св. св. Константин и Елена“, с. Браниполе, община „Родопи“.

На 17 февруари Министерският съвет захрани с 30 млн. лв. сметките на 17 общини, а седмица по-рано - на 10 февруари, в 8 общински бюджета потънаха още 8.7 млн. лева.

Ето така - надве-натри и с широко разперени пръсти, само за 30 календарни дни правителството ощастливи една-две шепи градоначалници с близо 74 млн. лева. Може и да ни се вижда много, но в сравнение с "кметската" вакханалия през декември 2020 г., днес премиерът и министрите му са си направо скъперници. Защото тогава, ако някой случайно не знае или не помни, правителството раздаде цели 300 милиона. Пак с най-"прости" постановления и все за същото - реконструкция на улици и площади, укрепване на речни брегове, облагородяване на градски център, ремонт на читалища и физкултурни салони.


 Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар