Зима

Зима
Пролет

9 април 2021 г.

Дмитрий Песков: Кремъл се опасява, че гражданската война ще се възобнови в Украйна

Всички страни по света в случай на повторение на Сребреница в югоизточната част на Украйна ще противодействат на това по всякакъв възможен начин, за да се предотврати катастрофата.“ 

 

"Кремъл се опасява, че гражданската война ще се възобнови в Украйна. И ако гражданската война и мащабните военни действия се възобновят близо до нашите граници, това ще представлява заплаха за сигурността на Руската федерация."

Това съобщи прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков, съобщава ТАСС.

"Динамиката на развитие на тази ситуацията и динамиката на поведението на украинската страна като цяло създава опасност от възобновяване на истински военни действия. Украинската страна - това може да се съди по различни изявления - не отхвърля напълно идеята за военно решение на собствения си проблем с югоизтока."

Песков отбеляза, че в момента се развива изключително нестабилна ситуация на линията за контакт в Донбас.

„В случай на избухване на военни действия и в случай на потенциално повторение на човешка катастрофа там, подобно на Сребреница, както президентът Путин вече каза, между другото, нито една държава в света няма да остане настрана. И всички държави, включително Русия, ще предприемат мерки за предотвратяване на повторение на подобни трагедии. Всички страни по света, всички цивилизовани страни по света и европейските държави, в случай на повторение на Сребреница в югоизточната част на Украйна ще противодействат на това по всякакъв възможен начин, за да се предотврати катастрофата“, заяви говорителят на Кремъл.

Песков обясни, че заплахата от повторение на събитията от югославския конфликт в Украйна е свързана с неконтролираните действия на различни подразделения на въоръжените сили на страната, доминирането на националистическите настроения в тях, както и с подбуждането на омраза към населението на Донбаски републики.

"Ескалацията на напрежението в югоизточната част на Украйна кара Русия да предприеме мерки за гарантиране на собствената си сигурност, докато Руската федерация не представлява заплаха за никоя държава в света", подчерта Песков. 

Така той коментира изявленията на Държавния департамент на САЩ, че Русия е съсредоточила най-значителния контингент войски на границата с Украйна от 2014 г. насам. 

"Нарастването на напрежението, ескалацията на напрежението в Югоизточна Украйна определят мерките, които Русия предприема, за да гарантира сигурността си", каза говорителят на Кремъл. Песков нарече настоящата ескалация "достатъчно безпрецедентна", като отбеляза, че "това предизвиква безпокойство", съобщава Glasove.com.

В същото време Дмитрий Песков подчерта, че „едва ли си струва да обясняваме на някого точните параметри“ на руските военни формирования на територията на Руската федерация и че „Русия не е заплашвала и не заплашва нито една държава в света“. 

"Но Русия е свободна да предприеме всякакви мерки, за да осигури своите законни интереси и своята сигурност", добави Песков.

От края на февруари ситуацията в Донбас започна да се влошава, въпреки споразумението за допълнителни мерки за осигуряване на прекратяването на огъня от 22 юли 2020 г. По контактната линия се възобновиха интензивни престрелки с убити и ранени и от двете страни. Украйна обвини републиките в Донбас в ескалация. Донецк и Луганск заявиха, че причината за това е неспазването от страна на Киев на юлските споразумения, посочва ТАСС.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар