Зима

Зима
Пролет

23 април 2021 г.

И на теб да ти 🤬

Едва ли някой е очаквал точно от групата на ГЕРБ да чуе цитати от Цицерон или Демостен, но падането под нивото на елементарното приличие и базово възпитание определено изненада 

 

"Сядай бе, гном, пак ще получиш инсулт!" 

Това е една от репликите от депутат на ГЕРБ, използвана в парламента срещу негов политически опонент, според един от новите народни представители - Филип Станев от "Има такъв народ". 

Репликата най-вероятно е била насочена към един от съпредседателите на "Демократична България" Атанас Атанасов. Преди повече от 10 години той беше обект на разработка от службата, която преди това беше ръководил - НСС, с кодовото име "Гном". Атанасов преди време имаше и здравословни проблеми. И двата факта явно са били добре известни на хората от ГЕРБ, но което е още по-показателно, те явно нямат никакви задръжки да извикат това не просто в лицето на Атанасов, но и в залата на парламента. Но това далеч не беше всичко от ГЕРБ.

Пак миналата седмица друг депутат - Лъчезар Иванов, вече открито и от парламентарната трибуна обясни на Мая Манолова "като лекар", че човек, който таи в себе си злоба, това води до болести. Преди време Манолова се пребори с онкологично заболяване и изказването на Лъчезар Иванов изглеждаше като директно препратка, че то може да се върне. И това не беше всичко.

Според Филип Станев от "Има такъв народ", депутатите от ГЕРБ през цялото време подвиквали реплики като: "Ква си ти, ма?", "Я, трай бе, глупак!", "Ти знаеш ли кой съм аз, къв си ти бе?", или "Ела ми отвънка бе, тъпак!".
Реклама

Разбира се, едва ли някой е очаквал точно от тази група да чуе цитати от Цицерон или Демостен. Това не е и нужно, но падането под нивото на елементарното приличие и базово възпитание, и то с толкова много, определено изненада.

Истината е, че средното ниво на депутатите от ГЕРБ едва ли е по-ниско в този парламент. През последните вече повече от десет години там протича много видима обратна селекция - търсят се и напредват хората с недостатъци, а не с нормални качества и принципи. В държавата на ГЕРБ задачата на парламента е да гласува каквото му кажат, без да задава никакви въпроси. През последните четири години в него и нямаше никаква опозиция, а и преди това като че ли почти всички седяха на масата на властта.

Така депутатите от ГЕРБ всъщност почти никога не са имали възможност да се изявяват в условията на реална политическа конкуренция. Това, което се случва сега - грозните подмятания и просташкото поведение, изплува на повърхността, защото тези хора са провокирани да реагират на нормален политически диалог и да говорят публично. Това, голяма част от тях, изглежда, не го владее. 

Те просто са събирани за друго. Събирани са просто.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар