Зима

Зима
Пролет

28 април 2021 г.

Токсични навици, които крадат положителната ни енергия

Задържане на емоциите, сравняване с другите, твърде много работа и малко лично време… 

 

 

Познато ли ви е? 

Всеки от нас има своите лоши навици, които по някакъв начин му пречат. Понякога успяваме да заменим някой от тях, замествайки ги с навик, който увеличава положителната енергия в живота ни. Освен споменатите в предните редове, има още няколко токсични навика, които изчерпват нашата енергия. Ето кои са.

Песимистично мислене

Това е емоционалният капан, в който всеки от нас може да попадне много лесно. Това е най-честата ни реакция, когато се озовем в трудна ситуация, когато нещата се объркват. Въпреки това, твърде голямото фиксиране върху негативния аспект на нещата, някои от които дори не се случват, и неспособността да видите положителното, води до постоянно недоволство, демотивация. Понякога емоциите ни водят в грешна посока и търсим начин да поставим и безобидната ситуация в лоша светлина. Този стрес, черпи от нашата енергия, понякога с дни, седмици.

Винаги се стремите към перфекционизъм

Още един вреден навик, който „краде“ от нашата енергия е постоянното преследване на успеха, желанието да сме супермайки, супердомакини и успешни в кариерата си. Да бъдем идеалната половинка за любимия. Всичко това ни завърта в една вихрушка, която води до физически и емоционален стрес. В резултат нашата положителна енергия е изчерпана и дори може да понижим своята производителност.

Какво ще кажат хората

Вреден навик, който пречи на хубавата енергия в живота и щастието. Когато мислим какво ще си кажат другите, защото сме решили да следваме мечтите си, защото казваме „не“, защото ограничаваме токсичните хора от живота си и т. н., тогава посвещаваме своите мисли и цялата си енергия на хорското мнение.

Чувстваме се длъжни да отговорим на очакванията на колеги, роднини, приятели. Вместо да поставяме себе си на първо място и да се съобразяваме със собствените си нужди, ние приоритизираме другите хора и техните нужди.

Живеенето в постоянна вина и съжаление

Токсични емоции, които се превръщат във вреден навик. Вина за минали грешки или пък такава, която ни е вменена от манипулатор в лицето на приятел, интимен партньор, колега, роднина и т. н. Чувството за вина в малки дози е здравословно за личността, но живеенето постоянно в нея или пък съжаляването за това какво не сме направили, какво е могло да бъде, ни ангажира към нашето минало, към неуспехите. Така положителната ни енергия е изчерпана. Не се фокусираме върху настоящето и добрите възможности. Разрушителен навик, който ни прави несправедливо критични към нас самите.

  

Az-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар