Зима

Зима
Пролет

9 април 2021 г.

ЦИК разпредели мандатите на партиите

Как се случва разпределението на мандатите и появяват ли се диспропорции на регионално ниво 

 

Централната избирателна комисия прие разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. 

ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14.

Как се случва разпределението на мандатите и появяват ли се диспропорции на регионално ниво, коментира говорителят на ЦИК Димитър Димитров пред БНР.

"При всички разпределения, които трябва да хармонизират първия ред, първия ред на разпределението е всъщност броят на мандатите за всяка партия, когато се сумират всички числа, получим бюлетини от всички райони. То е съвършено пропорционално, такива са правилата в нашата избирателна система.

След което ще следва – определените на национално равнище мандати трябва да бъдат върнати обратно в районите, за да се види в кой район коя партия колко получава. И тази процедура не е толкова проста. В някои сложни разпределения са необходими до – имали сме 61, 62, 63 стъпки на такова връщане на мандатите. Там се получават известни диспропорции", обясни Димитров.

Диспропорциите са свързани с това, че различните райони имат различна големина, съответно партиите имат малко по-различна тежест във всяко едно разпределение.

"И сме имали всякакви случаи, включително известният случай, т.нар. “бат Сали“, в който заради последното незаето място в Кюстендил, и едно място, което трябваше да получи ДПС, се получи принудително разпределение, в което мандатът беше зает от този кандидат. И след това има едно неразбиране, че той е получил малко гласове, а е бил избран. Всички други варианти на разпределение, на хармонизиране на първия и на втория ред, ще водят до някакви изкривявания и преди сме имали изкривявания, в този случай също ще има", посочи той.

"Има и трети проблем, той е свързан с преференциите. Партиите са подредили едни преференции, т.е. една листа. След което избирателите подреждат крайния вариант на листата и е напълно възможно и двете – и изкривяването на регионално ниво, и преференциите да са създадат още по-труден за разбиране резултат на регионално ниво", обясни Димитров.

Освен това мандатите са разпределени като брой и в отделните райони. 

"Ако отворите една друга табличка, ще видите коя партия колко печели в кой многомандатен избирателен район. Това, кой точно ще бъде първи от тримата или четиримата, или петимата, които е получила една партия, между другото тези случаи не са много, някоя от партиите да печели четири мандата, само в много големите райони се случва. Ще се погледнат натрупванията по преференциите и ще се определи кой всъщност би трябвало да заеме мястото."

Според него са били обхванати всички, заявили желание да гласуват с урни, а членовете на СИК са се справили със задачите си.

По многомандатни райони ГЕРБ печели най-много места от Варна - 5, както и по 4 от Благоевград, Бургас, 23-ти и 25-и район в София-град.

Партията на Слави Трифонов излъчва най-много народни представители също от Варна - 4, и по трима от Бургас, Стара Загора и 25-и софийски МИР.

БСП получава най-много депутати Пловдивска област - 3, и по двама от други 10 района.

ДПС - 3 от Кърджали и по двама от Разград, Търговище, Шумен и още две области.

„Демократична България" вкарва 6 депутати от 23-ти МИР в София, 4 - от 24-ти столичен и 3 от 25-и.

„Изправи се! Мутри вън!" има по 2 депутати от Бургас и от 25-и софийски МИР, но вкарва депутат и от Кърджали.

Окончателните данни на ЦИК показват, че от 6 789 605 избиратели по списък, гласувалите са 3 334 283.

Хартиена бюлетина са използвали 2 544 270, а вота си чрез машина са упражнили 789 923 избиратели.

Недействителните гласове като брой са - 86 527. Всички действителни гласове са 3 247 754, като от тях 47 749 са отбелязали квадратчето „ Не подкрепям никого".

Председателят на ЦИК Александър Андреев благодари на членовете на секционните и на районните избирателни комисии за свършената работа и отчете, че проведените избори за народни представители са законосъобразни:

"Успяхме в срок да произведем законосъобразни, честни избори, независимо от обстановката, в която бяха проведени, а именно на епидемия, ние се справихме. Винаги има затруднения, но мисля, че всички ние успяхме да ги преодолеем и за което аз съм благодарен и мисля, че успяхме да се справим с тази трудна задача".

Преди това Централната избирателна комисия извади от списъка на избраните депутати шестима души от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ/СДС след получени от тях заявления.

От ГЕРБ това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев. А от ДПС - Хасан Азис, Искра Михайлова, Ресми Мехмед Мурад, Десислава Димитрова Тодорова, Каролина Симеонов Кьолер и Николай Тонев Колев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар