Зима

Зима
Пролет

4 април 2021 г.

Думата тарифа (сума, мито) произлиза от името на този град

Градът на запад граничи с Атлантическия океан, а на юг и югоизток със Средиземно море 

 

Пътуваме, за да откриваме - хора и места, далечни и близки, такива, които сме познавали или сега откриваме... В Испания има един град, който се нарича...

Тарифа (на испански: Tarifa). Думата тарифа (сума, мито) произлиза от името на този град. В тесния пролив между града и отсрещния средиземноморски  остров Тарифа за първи път арабите започват да събират такси от търговците за товари, доставяни на пристанището.

Тариф или Паломас (на испански: Isla de las Palomas) е неголям остров в Средиземно море, близо до Гибралтарския пролив, намиращ се срещу град Тарифа. По времето, когато арабите са владели и двата бряга на пролива, въз основа на специална таблица са събирали определени суми от търговците, минаващи през пролива, съобразно качеството и количеството на товара. Впоследствие таблицата за вземане на различните данъци, в т.ч. и митническите, започва да се използва и в други страни, а думата тарифа придобива всеобща известност.

Днес Тарифа е град в провинция Кадис в автономна област Андалусия. Наречен е в чест на първия мюсюлманин, стъпил на испанската земя през 710 г. - Тарифа ибн Малука. Градът е основан на следващата година. Оттук Тариф ибн Малик  през 710 г. започва Арабско-ислямското завоюване на Иберийския полуостров.

Населението му наброява около  17 000 жители, населяващи площ от 419 кв. километра. Градът е разположен на височина 7 м над морското равнище и на 101 км от столицата на провинцията - Кадис.

За покровител на града се почита Светлата Дева (Virgen de la Luz).

И още нещо интересно. В границите на града е и най-южната точка на Пиринейския полуостров и на континентална Европа - нос Пунта де Тарифа (на испански: Punta de Tarifa)  или “Мароки", географски обект, разположен на остров Тариф (или Isla de Las Palomas), днес свързан с града с пътна връзка, която осигурява достъп до фара, намиращ се на него.

Най-южната точката е разположена на югоизточния край на бившия остров Паломас, който бива свързан с шосе към континенталната част.

Географският нос, или Пунта де Тарифа, разделя Средиземно море и Атлантическия океан, които се свързват пред входа на самия град, като по този начин градът остава в най-тясната част на Гибралтарския проток, на разстояние едва 14 км от мароканския бряг, който може да се види, а това го прави и най-близкият до африканския континент европейски град.

Тарифа граничи на изток с общините Алхесирас и Лос Бариос, на север - с Медина Сидония, и на северозапад - с Вехер и Барбате. Западната, южната и югоизточната граници не са политико-административните, а по-скоро физически, така че градът на запад граничи с Атлантическия океан, а на юг и югоизток със Средиземно море.

Градът остава в най-тясната част на Гибралтарския проток, на разстояние едва 14 км от мароканския бряг, който може да се види, а това го прави и най-близкият до африканския континент европейски град

Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар