Зима

Зима
Пролет

4 май 2021 г.

Ал Капоне - възход и падение. Най-великият гангстер на САЩ

За кратко Капоне се превръща в най-мощния гангстер с печалба от 100 милиона долара...

 

 

Приглушена светлина, дим от пури, страхотна мода и невероятен саундтрак. 

Сухият режим в САЩ става повод за възходът на джаз музиката, но и на нещо друго - гангстерите. Именно там, отвъд океана в Чикаго, мафиотът Ал Капоне е в своя възход. А на тази дата се навършват 89 години откакто недосегаемият бос влиза в затвора.

Подозренията за незаконната му дейност започват още в началото на 20-те години. В онези бурни времена обаче Капоне е начело на престъпната империя в града на ветровете. Замесен е в каквото се сети човек, що се отнася до криминалния свят - проституция, трафик на наркотици, хазарт и прочее още по-тежки престъпления.

Официално обаче се води търговец на мебели и се оказва недосегаем за властите. Осъден е единствено за неплатени данъци. Престъпленията, свързани с нарушаването на забраните за алкохол в САЩ, убийствата, побоите, отвличанията, изнудването и всичко, в което Капоне е обвиняван в медиите, така и не е доказано. 

Капоне е роден през далечната 1899 г. в Ню Йорк. Той е едно от общо четири деца в семейството на италиански имигранти. Истинското му име е  Алфонс Габриел Капоне. Престъпното му бъдеще започва още в тийнейджърските години. Напуска училище едва 14-годишен и става част от престъпна банда в Бруклин. Работи там като телохранител, върти контрабанда с алкохол. Не се притеснява да налага интересите си - било с юмруци, бухалки или друго оръжие. През 1917 година лицето на Капоне е нарязано по време на бой в хотел “Харвард” на Кони Айлънд, където Капоне работи. Така вероятно получава прякора си “Белязания”, който ненавижда.

Първото си убийство извършва в кръчма, където задига 1500 долара от жертвата си.

Ню Йорк обаче не се харесва на Капоне и на 21-годишна възраст бъдещият мафиотски бос се мести в Чикаго. Меката на беззаконието се превръща в благодатно място за престъпния му възход. Улица по улица престъпният синдикат на Капоне завладява Чикаго.

Капоне има достатъчно връзки. Близък е с кмета Уилям Томпсън и с градската полиция, което му осигурява страхотен чадър над престъпните схеми. За кратко Капоне се превръща в най-мощния гангстер с печалба от 100 милиона долара годишно само от контрабанда с алкохол. Изплъзва се на прокурорите с години, благодарение на тлъстите пачки, които плаща, за да се прекратят разследванията срещу него.

С охота си говори с журналистите - изживява се като международна звезда, така и не намира за нужно да се оправдава за своите престъпления. Радва се на обществена популярност, прави дарения към различни благотворителни организации, което става и причина някои да го наричат Робин Худ.

Но не задълго. Зверското клане в деня на Свети Валентин хвърля сянка върху неговия образ. Седем гангстери са убити посред бял ден, а по-влиятелни граждани започват да оказват натиск върху властта да предприеме действия. Така Капоне се превръща в “обществен враг №1” според вестникарските заглавия.

Така или иначе в периода 1925-1931 Капоне става най-известният американски гангстер. През 1927 г. състоянието му се оценява на 100 милиона долара.

През 1929 г. Капоне влиза за около 10 месеца в затвор във Филаделфия заради притежание на незаконно оръжие.

През 1931 г. е обвинен в 22 случая на укриване на данъци в периода 1925-1929. Гангстерът и още няколко души се сдобиват и с обвинения в заговор за нарушаване на забраните по време на Сухия режим. Октомври същата година е осъден за едва 3 от общо 23 точки. Получава присъда от 11 г. лишаване от свобода и глоба от 50 000 долара за плащане на всички съдебни разноски.

През май 1932 г. той влиза в затвора в Атланта, но през август 1934 г. е преместен в новия затвор на Алкатраз.

Заради късен стадий на сифилис Капоне страда от деменция и е освободен, а малко по-късно влиза в болница в Балтимор. По-късно той се оттегля в имението си във Флорида, далеч от светлината на прожекторите. Там Капоне ходи на риба и играе карти. Именно там умира от сърдечен арест през 1947 г. след като се разболява тежко от пневмония.


 Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар