Зима

Зима
Пролет

5 май 2021 г.

Доц. Атанас Мангъров: Мерките са безсмислени, трябва да отпаднат

Инфекционистът посочи, че продължаването на действието на ограничителните мерки ще доведе до сериозни щети за икономиката ни 

 

"Ако миналата година беше лоша за нашата туристическа индустрия, тази година се очаква да бъде още по-лоша."

Това каза доц. Атанас Мангъров по време на пресконференция на ПП АБВ.

По думите му страната ни не е успяла да извлече ползи от начина на управление на пандемията чрез не толкова строги мерки.

Мангъров заяви още, че „едно от нещата, с които се гордее нашето правителство, е това, че ние сме се справили толкова добре, защото мерките в нашата страна не са били толкова строги и толкова стриктно прилагани, както в другите страни.

Ние сме направили нещо като български вариант на шведския модел. Това в действителност е така, но за съжаление ние не успяхме да се възползваме от плодовете на този начин на управление на епидемията“.

Той коментира и резултатите от парламентарните избори на 4 април: „Това, което виждам като резултат от изборите, е че в Народното събрание влязоха хора, които са привърженици на налагане на по-стриктни и по-строги мерки от тези, които бяха до момента. Аз продължавам да мисля и да твърдя, че най-доброто, което може да се направи за нашата страна, е тези мерки да отпаднат“.

Според инфекциониста българският опит, а и този на много страни от ЕС, е доказал, че мерките са безсмислени.

„В страните, в които те бяха налагани най-стриктно и най-строго, резултатите не бяха никак добри. В най-лошия случай те бяха напълно съпоставими с нашите. Всички сме наясно, че нашите мерки не бяха от най-строгите“, каза той, цитиран от Banker.bg.

Доц. Мангъров посочи, че продължаването на действието на ограничителните мерки ще доведе до сериозни щети за икономиката ни.

„Близо година и половина нашите деца не ходят на училище, нашите студенти завършват - на практика без да получават никакви практически умения. Това са неща, които ще се отразят много лошо и резултати от всичко това ще бъдат усетени още в недалечно бъдеще.

Мисля, че всички тези мерки, цялото това продължаване на извънредната епидемична обстановка, по един или друг претекст, трябва да отпадне. Мисля, че ние трябва колкото може, по-скоро, да се върнем към нормалния ритъм на живот“, обясни Мангъров.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар