Зима

Зима
Пролет

26 май 2021 г.

Емилия Милчева: Със сигурност знаем, че има политически контрол над спецслужбите

"Ако реформираме прокуратурата, но оставим спецслужбите нереформирани - какво ще се случи?" 

 

"Обществото никога не е било наясно какво точно вършат спецслужбите."

Това каза пред БНР журналистката Емилия Милчева. Тя коментира, че от създаването на ДАНС, по времето на правителството на Сергей Станишев, досега има само една поредица от скандали, без да е ясно докъде стигат те и кой е виновен:

"Това, което със сигурност знаем, е, че има политически контрол над тези служби, т.е. те продължават да работят по маниера от тоталитарния режим, когато контролираха обществото в полза на една партия, само че сега го правят в полза на партията, която е на власт".

Според журналистката смяната на директора на ДАНС, който заема тази длъжност с 5-годишен мандат, поражда много въпроси:

"Първо - служебният кабинет може ли да извърши подобна смяна и дали следващото правителство няма да реши, че този шеф на ДАНС не му е удобен и да сложи свой. Какво става тогава с работата на службата и със сигурността. За мен въпросът е много по-комплексен - как да бъде установен ефективен контрол върху работата на спецслужбите, така че те де не злоупотребяват със своите тайни операции. Формално имаме такъв контрол, де факто обаче го няма".

Емилия Милчева посочи, че шефът на ДАНС си отива, но остава директорът на ДАТО - агенцията, която осъществява подслушванията:

"Т.е. какво разбираме от скандала с подслушването на политици - съвършено нищо".

Според нея ще е добре, ако има сериозна политическа воля да се извадят улики, които да потвърждават изнесената от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов твърдение за подслушвани 32-ма политици:

"Иначе това ще е поредният неприятен скандал, който само маскари една служба, която очевидно не се ползва с голямо обществено доверие".

По думите ѝ за спецслужбите е необходима демократична отчетност, каквато се изисква и от главния прокурор:

"Ако реформираме прокуратурата, но оставим спецслужбите нереформирани - какво ще се случи? Необходим е нов модел, при който да няма парламентарна квота в Националното бюро за контрол на прилагането на специализирани разузнавателни средства. За това обаче трябва да има съгласие от всички в бъдещото коалиционно правителство". 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар