Зима

Зима
Пролет

13 май 2021 г.

И най-голямата инвестиция се стопи - парите от българи в чужбина

Много българи в чужбина загубиха работата си, други претърпяха срив на доходите, а трети се завърнаха вкъщи 

 

Средствата, които българите в чужбина, наричани често "инвеститор №1", изпращат в родината се стопиха в пандемичната 2020 година, показват актуалните данни на Световната банка. 

Нещо повече България е страната с най-силен спад на емигрантските преводи за периода от април до декември 2020 г. Зa 2020 г. пoтoĸът на cpeдcтвa, влязъл в cтpaнaтa, възлизa нa 1.335 милиapдa дoлapa, докато пpeз 2019 гoдинa тoзи пoĸaзaтeл e нa cтoйнocт oт 2.342 милиapдa долара.

Както "БАНКЕРЪ" писа още преди няколко месеца, логичната причина за ударния спад е Covid пандемията, която ограничи способността на мигрантите да работят и да изпращат пари у дома. Много българи в чужбина загубиха работата си, други претърпяха срив на доходите, а трети се завърнаха вкъщи. Естествено, към намалените приходи може да добавим и тези от сезонните работници, както и от хората, които се завърнаха в България, тъй като навън не можеха да получават здравни грижи.

Следва да се добави, че парите, които българите в чужбина изпращат у нас, често се явяват жизненоважни за домакинствата тук. Това не е много имиджово за страна членка на ЕС, но е факт.  Реално тези средства се използват, за да се сложи храна на масата, с тях се покриват медицински, училищни и жилищни разходи.

Може да се отбележи също, че това е и пореден удар за икономиката, защото въпреки спада с 43% на годишна база преводите от чужбина се равняват на 3.5% от размера на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2020 година. Данните на Световната банка показват още, че най-голям спад е отчетен през второто тримесечие на 2020 г., когато и пандемията сякаш нанесе своя най-силен удар. Тогава емигрантските преводи се понижават с почти 80 на сто на годишна база. През третото тримесечие спадът се забавя до около 60%, а през четвъртото – до малко над 50%.

Другата лоша тенденция е, че България е сред страните с най-големи такси по средствата идващи от чужбина. Например според изчисленията на Световната банка преводите между България и Турция са най-скъпите със средна такса повече от 12 на сто. Освен това обаче сред тези с най-високи такси са и преводите от друга държава, в която живеят много българи - Великобритания. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар