Зима

Зима
Пролет

9 май 2021 г.

Колко са осъдените за корупция

По тези теми прокуратурата мълчи. Без да протестира... 

 

Прокуратурата протестира. Организирано, мълчаливо и задружно, защото депутати искат да закрият спецправосъдието.

Според ръководството на прокуратурата, ръководителите на спецзвената и подчинените им медии това се прави "само и единствено в интерес на обвиняеми и подсъдими лица", "а вероятно и на чужди национални интереси". 

Иначе казано, партиите, които още в предизборните си програми заложиха закриването на спецправосъдието - "Демократична България", "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и БСП - действат организирано срещу националните интереси. А дори идеологът за създаването на спецправосъдието Цветан Цветанов се обяви срещу отрочето си и поиска закриването му.

Шефовете на спецзвената засипаха публиката с данни за рекорден брой преписки. Много дела, много шумни пресконференции. Въпросът обаче не е колко, а как.

"Почти по 100% от приключилите дела "от голям обществен интерес" присъдите са оправдателни", заяви наскоро в интервю пред "Капитал" известният наказателен адвокат Ина Лулчева. И дава пример с делата, образувани по едно и също време срещу бившите министри и зам.-министри от Реформаторския блок във второто правителство на Борисов, но и с много други обвинения.

Какво става обаче с делата срещу Миню Стайков и Арабаджиеви, които стояха близо две години в ареста? С делата срещу президентските съветници и Бобокови, започнали с показното нахлуване в президентството през м.г., което предизвика масови граждански протести с искане оставката на главния прокурор Иван Гешев. Делото срещу шефа на "ТАД груп" за теча на данни от НАП, по което спецпрокуратурата разкри страшен терористичен акт върху поливачките пред парламента?

И най-вече - защо спецпрокуратурата не забелязва скандали, които разтърсиха държавата, като например съдържанието на чекмеджетата в нощното шкафче на премиера Борисов, аудиозаписите, в които той нарежда да се ударят опонентите му и подрежда дневния ред на регулаторите. Какво става с "Осемте джуджета"? 

Колко са осъдените за корупция хора на властта? 

По тези теми прокуратурата мълчи. Без да протестира.

Протест на служители в специализирна прокуратура и Иван Гешев


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар