Зима

Зима
Пролет

10 май 2021 г.

Мутри вън, мутри - вътре...

Ще станем ли отново жертва на "неуместен сарказъм"?


 

Странно е поведението на коалицията „Изправи се! Мутри вън!”.  

От една страна активира ревизията на управлението на ГЕРБ и предизвика истински фурор с изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски. Земевладелецът от Северозапада направи скандални признания за корупционните схеми на бившите управляващи, включително и участието на премиера в оставка Бойко Борисов.

Ехото от разгарящия се скандал отекна толкова силно и надалеч, че стигна дори до широко затворените очи и уши на държавното обвинение. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обаче авторитетно обясни, че скандалът вече от няколко дни се следи и даже тече проверка по казаното в комисията от Илчовски и неговият опонент Иван Ангелов - Пилето. Само дето Сийка не се похвали, че прокуратурата е наясно с казуса още преди Илчовски да се разприкаже.

Ще е неправдоподобно да заподозрем Прокурор №1 в обективност и най-вероятно прокуратурата отново се задействала от немай къде. Огласената проверка впоследствие ще се загуби из предстоящата олелия по съставянето на служебен кабинет, после съвсем ще потъне в потопа мръсотия на предстоящата предизборна кампания.

Така че готовността на Иван Гешев да разследва корупционните зулуми на ГЕРБ, очертани в комисията, по-скоро ни напомня на репликата на един от героите от филма „Мъжки времена” „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш”. Ще мине време, ще минат изборите, пък когато видим кой печели, може и да има резултат от проверката. Евентуално...

Стана обаче нещо изненадващо. В шумотевицата около парламентарната комисия за ревизия на ГЕРБ управлението, коалицията с многозначителното наименование сякаш забрави за идеята на възникването си. И, вместо да гони мутрите от властта, им я поднася на тепсия.

Недоумение например буди излъчената по предложение на Мая Манолова кандидатура на Росица Матева за заместник-председател на ЦИК. „Човек с опит, почтен и с експертиза. Адвокат с добро име и 30-годишна практика и останалите политически формации би следвало да излъчат доказани експерти с подготовка за провеждането на едни честни избори”, така Манолова представи кандидатурата й.

Дай, боже, да е така. Но защо Манолова мълчи за това, че върху блестящата експертиза на Матева хвърля сянка противоречивата фигура на съпруга й Матей. Както е известно, преди време той оглави Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), а изборът му стана с явната благословия на Бойко Борисов - в условията на тотална непрозрачност и по процедура с неясни критерии.

Матев мъкне на гърба си и тъжната слава на адвокат, обслужвал синдиците на сринатата КТБ. И това е единствената му допирна точка с банковата дейност, която би трябвало да познава задълбочено - участвал е в няколко дела срещу длъжници на фалираната банката.

Всъщност, проблемът е много по-сериозен, защото съпругът на новия зам.-председател на ЦИК е свързан и по друга линия с най-близкото обкръжение на ексдепутата от ДПС Делян Пеевски: говори се, че точно той е сред авторите на поправките в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

И още - адвокат Матев е близък и с колегата си Момчил Мондешки – прочуто име от задкулисното съзвездие, с център Пеевски. То цъфна в скандалния запис от разговора му със съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, които преди години коментираха случаи на корупция в Софийски градски съд.

Народът казва, че откъдето е жената, оттам е и родата на мъжа. Ако обаче това беше истина, може би името на Матев щеше да грее с онази почтена светлина, каквато, както твърди Мая Манолова, излъчва  новата заместник-председателка на ЦИК.

Но не би – силно матова е тя.

А нас остава да ни крепи вярата, че задкулисните зависимости не се предават по полов път. И понеже с Мая Манолова вече има прецедент от 2013 г. с активността й да предлага „почтени” кандидатури, заради последният й избор сме в очакване на поредното й признание, че всичко е било „неуместен сарказъм” *.

Ако въобще на някой му пука какво мислим...
––––––––––––––––––
*Така Мая Манолова обясни предложението си от 2013 г. Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС.


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар