Зима

Зима
Пролет

19 май 2021 г.

Румен Радев: Укрепване на държавността. Това е, от което имаме нужда в момента

"Абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от шефовете на ДАНС и ДАР е ясен знак, че верността им е била и е към Борисов, а не към България." 

 

"Когато назначавах служебното правителство, аз дадох ясно своите кратки указания - честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот."

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод последните решения на правителството за кадрови промени във властта.

"Знаете, че по закон трябва да се доставя еднаква по обем и съдържание информация - и към председателя на Народното събрание, и към министър-председателя, и към президента. Това изискване на закона в много от случаите не е изпълнявано", заяви Радев по повод шефовете на ДАНС и разузнаването Димитър Георгиев и Атанас Атанасов.

"Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се оказа твърде заразен за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия", обясни президентът по повод излизането на шефовете на ДАНС и ДАР в неплатен отпуск.

"Абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е била и е в момента към Борисов, а не към България", каза още Радев по повод двамата шефове на спецслужби.

"Няма предложения. Отговорността за това е на изпълнителната власт", отговори президентът на въпроса има ли вече предложения за указ за освобождаването на Георгиев и Атанасов.

"Тук не става въпрос да се правят уволнения и рокади. Става въпрос за принципи. И то ясни - трябва да има прозрачност, отчетност, отговорност, и както казах - нулева толерантност към престъпност, към нелоялност - не към мен, не към служебния кабинет - към България. Укрепване на държавността. Това е, от което имаме нужда в момента", подчерта президентът.

Според него е логично да бъдат сменени и областните управители. Той заяви, че те работят с изпълнителната власт и промените също са логични.

Радев посочи, че два месеца са твърде малко време, за да може служебното правителство да направи големи промени, но е важен сигналът, който се дава – укрепване на държавността.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар