Зима

Зима
Пролет

26 юни 2021 г.

Когато спестяваш от закуски...

Вас може да не ви е срам от парите и имотите ви, но мен ме е срам от вас! 

 

Отново се поставя темата за имотите на политиците. 

Няма лошо. Който е във властта, трябва да знае, че оттам нататък личният му живот и имущество ще бъдат обект на обществено внимание и така и трябва да бъде. Това е обществен контрол. Който не иска да му гледат семейството, любовниците и имотите, да не се занимава с политика. 

Да започнем с правото - никакво съмнение нямам, че огромната част от управлявалите политици са придобили имотите си законно. Ще са пълни дебили, ако, имайки власт, не облекат в законова форма това, което правят. Има достатъчно схеми да си изпереш парите, особено когато правиш ти законите или в теб е пералнята.

Преди много, много години, един седераст на въпрос как откакто е депутат, е спестил няколко милиона лева, той се захили и нагло заяви, че е спестил от закуски. Бедний ми български народе, и от обяд и от вечеря да спестим, няма да се хванем на крайчето на благосъстоянието на управлявал политик /с едно-две изключения, които само потвърждават правилото/.

Да напомня, че Цветанов, един физкултурник, разнасящ папките на една мутра, успя да спести за седем апартамента - ама съвсем законни, бре, да не си помислите, че е крал, няма таквоз нещо. Тъстовете му имали много пари, те пък от пенсии спестили за седем апартамента. Извод - ако не можеш да натопиш сватята, че са ти дали парите, изобщо не се жени! Българският политик трябва да има поне един роднина, с който да оправдае благосъстоянието си!!!

Да напомня и за Мавър Костов. Човекът беше ошмулен преподавател по политикономика в "Карл Маркс". И при влизане в политиката изведнъж разцъфтя като теменужка, спестяваше от закуска и коктейли и изведнъж се оказа от новите милионери на България. Всичко е законно, обаче! Нали той правеше законите!!!

А аз, понеже познавам достатъчно политици и знам механизма на корупцията в политиката и властта, ще ви кажа, че това, което е облечено в законова форма, не винаги е морално. Само дебилните политици допускат да ги хванат с пари в плик. Никой вече не разнася пари в чанта. Всичко е много цивилизовано и европейско. Например се посочва наша фирма, с която да се сключи договор и по която да се разкешва сериозно без услуга насреща. Или наш човек се назначава във фирма, в която дори не стъпва, но получава шестцифрена запплата. И още, и още... една политичка например вместо в кеш, искаше загорелите за политическите й услуги да купуват стоките на мъжа й и да сключват договори с нейни хора. Много може да се говори. Така че, спокойно, всеки политик може да докаже парите си. Но не и морала си! 

Ако не си работил като бизнесмен или не си имал добре платена работа преди да влезеш в политиката, или не си наследил имоти, трудно е да се оправдаваш как си придобил след това милиони. Да напомня, че много политици са били и държавни служители. Като бивш държавен служител мога да ви гарантирам, че заплатите на администрацията, която не е политически назначена, са по-ниски от частния сектор. И който не е корумпиран, едва свързва двата края. Но пък възможности за далавери има много, стига някой да реши, че парите са по-важни от морала. 

Правят ни на балъци. Кой човек на средностатистически заплата, без да е наследил много имоти или да е спечелил от тотото, може да има седем апартамента? Или десетки други имоти? Или големи имоти в чужбина? И сметки там?!? 

И точно от какво са спестявали - от морал, от почтеност, от уважение към народа си? Здравият разум никога не лъже. За разлика от политиците ни, които всичките са в бял костюм насред кочината...

Не ви ли е срам?!? Не ви ли е срам, когато минавате покрай хора, ровещи в кофите за боклук? Не ви ли е срам, когато в магазините виждате как пенсионери си купуват от най-евтините и некачествени стоки, въпреки, че са работили десетилетия за тази държави и са допринесли много повече за нейното благосъстояние от вас? Впрочем, последният въпрос е излишен, вие дори не влизате в обикновените магазини и не знаете дори колко струва хляба...

Вас може да не ви е срам от парите и имотите ви, но мен ме е срам от вас!


Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар