Зима

Зима
Пролет

3 юни 2021 г.

Закъса го и друг любимец на предишните управници на държавата - д-р Любомир Спасов

От години в обществото върви мълвата за обвързаността на доктора в не съвсем чисти схеми за финансиране нуждите на болницата на властта 

 

За разлика от книгата „Милионерът, който се пробуди за духовното” на прочутия автор на бестселъри и звезда от касовия филм „Тайната” -  Джо Витале, нашенският вече бивш директор на Университетска болница "Лозенец" проф. д-р Любомир Спасов изглежда от духовността, която би трябвало да е присъща за професията му, е поел по пътя на печалбарството.

От години в обществото върви мълвата за обвързаността на доктора в не съвсем чисти схеми за финансиране нуждите на болницата на властта и за начините по които се харчат парите там. Сигналите за такива нарушения обаче потъваха безследно при предишните управници на държавата. Но очевидно служебният кабинет не споделя прийомите, ползвани от досегашното ръководство на болницата. И министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров с един замах буквално обезглави целия съвет на директорите заради откритите купища нарушения.

Основните от тях са източването на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и незаконни трансплантации.

"В болница "Лозенец" е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че болницата за ноември е отчела над 60 пациенти, лекувани там, които всъщност не са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки взимането им като техническа грешка. За мен това не е техническа грешка. Няма как да има 60 технически грешки за един месец", бе категоричен Кацаров.

И ако подобни „технически грешки“ все пак биха могли да се преглътнат по някакъв начин, това няма как стане с установената при проверката вероятна схема за трафик на органи.

Според Кацаров в болницата са били извършени 14 трансплантации на бъбрек от донори - всички от млади хора, граждани на Украйна и Молдова. Реципиентите били техни чичовци или лели от Израел, Япония, Оман и т.н., но министърът не намира каквито и да било основания да се смята, че тези хора могат да имат роднинска връзка…

При всички тези факти, няма как да не си зададем въпроса каква е причината Министерството на здравеопазването да си затвори очите и да не сметне за необходимо да се съсредоточи върху фактите, предоставени от Медицински надзор - службата, която има процедура за проверка на документи, и която със сигурност е установила, че става дума за фалшиви самоличности. Да не говорим и за информациите от посолства, които са уведомявали здравните ни власти, че действително иде реч за такива самоличности.

Сега се очаква тези схеми да бъдат изяснени от МВР, което ще нищи документацията за проверките. Тепърва ще се установява и какво е било участието на самият началник на лечебното заведение в тях. Но като нищо заради цялата тази история страната може да бъде забъркана в сериозен международен скандал.

Впрочем има още една интересна история, свързана с незаменимия за предишната власт д-р Любомир Спасов. Преди близо шест години се появи информация за една луксозна къща в кв. „Бояна“, която по думите на банкера Цветан Василев била… подарък на доктора. Тогава той каза: „Някой му я купи, но никой не пожела да разследва защо е този подарък. Поводът за тази „награда“, доколкото знам, е доставено медицинско оборудване през 2013 г., което е струвало не повече от 8 млн. лв., а Правителствена болница го е купила за над 30 млн. лева“.

След тези думи на Василев „Банкеръ“ успя да открие и снима въпросният имот, който се намира на тихата боянска улица „Саша Попов“ (виж снимките, които направихме през 2015 г.). По това време в него шетаха единствено работници, които доизкусуряваха луксозното имение. Те не скриха от нашия екип, че „надзорът“ на обекта се извършва именно от д-р Спасов.

 
Също тогава стана ясно, че цената на въпросното баровско имение е 1 700 000 евро и то било собственост на медийния бос Красимир Гергов, който го заложил в Корпоративна търговска банка докато тя все още беше признавана за една от най-стабилните банкови институции у нас.

Назряващият скандал и въпросът, които по това време зададоха някои от членовете на Българския лекарски съюз, а именно – дали партийният функционер на ДПС Делян Пеевски е купил това имение на шефа на правителствена болница д-р Любомир Спасов, явно е попритеснил достатъчно някои хора, за да се заемат те с прехвърлянето му.

За негов нов официален собственик бил призван „ковчежникът на Бойко Борисов“, както го определи по това време Цветан Василев, собственикът на фирма „Градус“  Иван Ангелов – Пилето ( името му придоби особена популярност, покрай „амнезията“, която го налегна след като първоначално заяви в комисията "Манолова" за бартерната сделка с фурми с ОАЕ, от която бил „излязъл на печалба“).

Преди години около името на Спасов назряваше и друг скандал, свързан с малкия Байрям Али, който гаснеше от бъбречна недостатъчност. Оказва се, че Любомир Спасов е национален консултант по трансплантации и животът на десетки хора, включително и на малкия Байрям, е бил в неговите ръце. Според лекари точно той спирал детето да замине за Германия с цел то да бъде оперирано в болница "Лозенец". При все че в прехвалената лечебница вече имаше починали деца след трансплантация.

Припомняме тези обстоятелства с убедеността, че те могат да помогнат за разплитането на кълбото от обвързаности в този случай и… благодарности.


 Мариета Велинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар