Зима

Зима
Пролет

13 юни 2021 г.

„Магнитската буря” грози и свестните фирми

Кой светна лампичката на „КОЙ”да избяга от ББР?
 

„Магнитската буря”, както я нарече Татяна Дончева, обаче се оказва, че може да удари индиректно и свестни компании, сред които и държавни фирми, които спазват правилата.

"Имаме страшен риск да опазим реално всички свестни компании, които всъщност нямат нищо общо с тези хора, да не попаднат под ударите на санкциите." Това коментира министърът на икономиката Кирил Петков по повод санкциите, които САЩ наложиха на 2 юни по закона "Магнитски" на Делян Пеевски, Васил Божков и свързаните с тях над 60 дружества.

ББР вече има нов устав, който слага таван на кредитите от 5 млн. лв. Така трябва да се спре практиката да се раздават кредити от над 100 млн. лева, както беше установено при проверка на банката след встъпването му в длъжност. Тогава се разбра, че 8 фирми са получили кредити за около 1 млрд. лева.  

Българският топ бизнесмен Делян Пеевски е имал вътрешна информация за намеренията на американските власти и затова е успял навреме да се изтегли от България.

Според официалната информация, четирите кредита на фирмите, свързвани с него, са обособени в две категории:

- над 140 млн. лв. - "Слънчев ден" АД и "Благоевград - БТ" АД;

- над 115 млн. лв. - "Маркет инвестмънт" АД ("Техномаркет") и "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД.

А връщането им отдавна е грижа на новите собственици. Лично Делян Пеевски не дължи нищо от този половин милиард, "връчен" му от доброжелателната към хранениците на доскорошната власт банка. Който не вярва в това "умозаключение", нека се разходи из Търговския регистър и сам да установи как основните фирмени трансформации на длъжниците финишират до някой от дежурните аватари на бившия депутат - Емил Д. Деведжиев, Ангел К. Палийски, Иван К. Мирински и т.н.

Като физическо лице Пеевски вече няма да може да използва банкови сметки никъде по света, няма да може да оперира и с американския долар.

Това за него определено е неудобство, защото в Обединените Арабски Емирства доларът е най-предпочитаната валута след местния дирхам. Бизнесменът ще трябва да работи само кеш. Изходът за него е да ползва подставени лица или фирми, в които има скрито участие.

"САЩ ни казаха, че всеки, който оперира с тези хора, се води асоциирано лице. Когато един човек е асоциирано лице, има риск САЩ и техните финансови партньори да вкарат това лице в списъка и да замразят средствата му", обясни министърът.

Той даде пример с Държавната консолидационна компания (ДКК), на която като министър на икономиката е принципал и която се занимава с ремонта на язовирите.

"Ако утре ДКК почне да работи с Пеевски, и тези язовири се строят от фирми на Пеевски, това означава, че автоматично ДКК става асоциирана такава компания и американското правителство може да направи запор на наши сметки. Имаме страшен риск да опазим реално всички свестни компании, които всъщност нямат нищо общо с тези хора", обясни още Кирил Петков.

Затова държавата първо трябва да ограничи асоциираните лица. 

"Българската икономика е малка, свързана. Тази корупционна зараза трябва да бъде ограничена", каза министърът.

По думите му Министерският съвет е предложил възможно най-тясното тълкуване на асоциираност - всички фирми, в които тези лица са участвали и техните съдружници, които са подписвали нещо с Пеевски и Божков. 

"Ние не казваме на хората да не работят с тях, но държавните компании не можем да си позволим да работим с тях", обобщи министърът смисъла на т.нар. черен списък от фирмите на двамата санкционирани бизнесмени.


Чавдар Цолов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар