Зима

Зима
Пролет

17 юли 2021 г.

Стъкленият дом на корупцията

Схемата е прозрачна. В случая обаче е крещяща със своето безсмислие... 

 

Двата най-високи корупционни върха - ББР и "Автомагистрали", бързо бяха осветени от служебното правителство. Там изтичането е за милиарди. 

Но покрай едрите схеми има и други по-ниски върхове, за стотици милиони.

Непознатият пример досега е за строителство на правителствени сгради - суперголям, ненужен и скъп проект, организиран по вече класическата схема за кабинета "Борисов 3". Възлагане без търг на държавно дружество - в случая "Монтажи", и последващ избор без състезание на частен строител. Идеята за нова административна сграда се промъкна преди две години, уж за да се реши проблем със сграда на малкото здравно министерство. Но е била задвижена тайно от публиката и в доста по-голям мащаб - 90 хил. квадрата в "София тех парк".

Сега финансовият министър Асен Василев разкри стойността на договора - за 228 млн. лв. Подписан без осигурено финансиране, с платен огромен аванс през заем от държавната ББР, точно по средата на ковид кризата миналата година и без дори да сме близо до картинка как ще изглеждат двете офис кули. Едва ли е изненадващо, че сред избраните строители има имена на фаворити в друга вече разкрита схема в министерството на икономиката - тази за 600 млн. за ремонти на язовири.

Схемата е прозрачна. В случая обаче е крещяща със своето безсмислие. Офис пазарът отдавна е свръхнаситен, а покрай пандемията и работата от къщи е възможно да падне още. Заради забавеното, но неизбежното идване на електронни държавни услуги администрацията рано или късно трябва да се свие. Ако държавата е искала да намери нова сграда за някакви чиновници, е можела спокойно да ползва някоя вече построена. 

Строителство на нов правителствен комплекс за толкова пари, с неясно какви обитатели е пилеене на пари без нужда и никаква добавена стойност и в тежък за държавните финанси момент.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар